"Mördarräkan", eller större rovmärla som den egentligen heter, är en invasiv främmande art som kan ställa till stora problem när den invaderar nya vatten.
– Den är väldigt aggressiv och dödar mer än vad den äter, säger Linnéa Carlzon, vattenekolog på länsstyrelsen i Östergötland.
Rovmärlan är större och kraftigare än sina svenska släktingar och har sitt ursprung vid Kaspiska havet. Med människans hjälp har den spridit sig till länder som Polen, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.
I Sverige hade inga observationer gjorts – tills räkan påträffades på flera platser i Vättern vid en inventering av bottenfaunan 2022. Uppföljande undersökningar har indikerat att den redan är på väg att bli dominerande där.
– Det är inget kul. Den blir så dominant och det verkar som att våra svenska arter konkurreras ut.
Etableringen riskerar att få konsekvenser även för djuren på land.
– Rovmärlan äter insekter som finns i vattnet på larvstadiet. I långa loppet kan det innebära att vi får färre flygande insekter. Det kan påverka fågelpopulationen, då fåglarna får mindre insekter att äta, säger Linnéa Carlzon.
Havs- och vattenmyndigheten och länsstyrelserna i området följer utvecklingen noga. Uppföljande kontroller i sjön och anslutande vatten är planerade.
Oron är stor för att rovmärlan ska ta sig till sjöar som Boren, Roxen, Glan eller Asplången.
– Det finns absolut risk att den sprider sig. Både Göta kanal och Motala ström ligger ju nedströms från Vättern.
Att utrota räkan bedöms vara omöjligt. Har den en gång etablerat sig går den i regel inte att bli av med.
– Vi bedömer att det är kört att försöka utrota den i Vättern. Vi kommer i stället att jobba med att försöka hindra att den tar sig till nya vatten genom att gå ut med information.
Den som ska åka längs kanalen uppmanas att tömma sin båt på vatten och att rengöra den på förhand. Samt att hålla saker som badleksaker, fiskeredskap eller badkläder torra.
– Det bästa är om man kan tvätta av sin båt, särskilt om man har den på trailer och flyttar den mellan sjöar. Men det är svårt att kräva att den som slussar ska ta upp sin båt och tvätta den under resan.
Hur stor är risken att rovmärlan sprids via kanalen på sikt?
– Det är svårt att säga. Men i och med den stora båttrafiken måste jag säga att risken är stor.
– Rovmärlan kan sätta sig på skrovet eller på kanten av en hink. Så länge det är fuktigt kan den överleva ett tag och åka med.