Thomas Pihl, kommunikationsansvarig på Trafikverket, menar att den årliga underhållskostnaden för väg 801 kommer bli betydligt lägre än 100 000 kronor som Drothems byalag beräknar. Det är oklart hur dyr en enskild väg är.
– I SOU (Statens offentliga utredningar) 2001:67 som skrevs för 17 år sedan står det att det inte finns några undersökningar för vad enskilda vägar kostar. Däremot står det att det erfarenhetsmässigt visat sig att enskilda vägar är billigare för att man kan anpassa underhållet för lokala förhållanden och att ideella krafter sköter vägen, säger Ingegerd Edman.
Schablonberäkningsmodellen som Thomas Pihl hänvisade till har Edmans analyserat:
– Trafikverket har skickat en enkät till 500 av 24 000 enskilda väghållare som får statsbidrag. 331 svarar och Trafikverket tar bort de tio högsta och tio lägsta bidragstagarna, utan att analysera varför. Det är den schablonen de hänvisar till, men det handlar om sådana vägar som vi har utanför oss – en grusväg som servar tio fastigheter. Antagandet att det kostar 11 kronor per meter har följt med till projektrapporten "översyn väghållaransvar" och upphöjts till en sanning. Nu har de kommit fram till att vi ska klara oss på 13,80 kronor per meter inklusive moms.
Hans Edman förklarar hur de kommit fram till att vägen skulle kosta mer än 100 000 kronor om året att underhålla:
– Vi har kollat med Svevia som sköter vägarna här omkring, de har en upphandling på drygt 100 mil och där är medelpriset 22,40 kronor per meter exklusive moms. Kommunens kostnad för en väg som motsvarar väg 801 var för tre år sedan 18,50 kronor per meter exklusive moms. Då finns inte administration, försäkringar och avsättning för periodiska uppgraderingar inräknade – med allt det hamnar det på ungefär 30–35 kronor metern. Trafikverket har till exempel kommit fram till att snöplogning skulle kosta 3 500 kr om året, men entreprenörerna jag frågat här säger 35 000 kronor.
Förutom kostnaden på drygt 90 000 för vägunderhåll har byalaget till exempel beräknat 24 000 kronor i moms och 37 000 kronor i avsättning för periodiska renoveringar. Byalaget har skapat en egen hemsida där de redovisar all information de har. Hans och Ingegerd menar att det statliga bidraget de skulle kunna få inte skulle täcka mycket av de verkliga kostnaderna:
– Trafikverket säger att vi får 60 procent, men det är av deras schablonmodell – inte de verkliga kostnaderna. I verkligheten skulle vi få ungefär 20-30 procent.