Det blev en lång kväll när Söderköpings kommunfullmäktige på måndagen skulle ta ställning till frågan om framtiden för de teoretiska högskoleförberedande gymnasieprogrammen på Nyströmska skolan.
Den samlade oppositionen i C, L, V, MP och SI kämpade in i det sista för att få till en återremiss och ställde sig gemensamt bakom ett yrkande där de bland annat krävde "...Ärendet behöver återremitteras för att kompletteras med tjänsteutlåtande eller politiskt förslag till beslut, ett scenario där söktrycket ökar och elevantalet ökar samt relevanta uträkningar avseende samläsningseffekter."
Det visade sig inte ha någon effekt, med röstsiffrorna 27-11 beslutade fullmäktige att ställa sig bakom det alternativ i konsultutredningen som företaget Vilna AB gjort angående programutbudet på Nyströmska skolan. Det innebär en fortsatt utfasning av de högskoleförberedande programmen.
Oppositionens röster räckte inte för en så kallad minoritetsåterremiss. Där kan en tredjedel av de närvarande ledamöterna genomdriva en återremiss av ärendet.
– Nu fortsätter vi det arbete vi påbörjade i våras. Vår önskan är ju att de pengar vi nu inte behöver lägga på gymnasieskolan när vi lägger ner de här programmen, kan vi istället satsa på grundskolan där vi ser att det finns ett behov, säger Anders Bevermyr (S), ordförande i barn och utbildningsnämnden, BUN.
Det blir också BUN, som under torsdagen fattar det formella beslutet om vilka program som ska erbjudas vid Nyströmska skolan under läsåret 2025/26 och här kan det bli en nyhet. Förslaget från förvaltningen är att det också startar upp ytterligare ett yrkesprogram, Försäljning och serviceprogrammet, på Nyströmska från och med höstterminen 2025. I så fall blir det sammanlagt sex yrkesprogram.
Kommer inte det också att kosta pengar om ni nu vill satsa på grundskolan istället?
– Vi kommer att få betala för gymnasieeleverna hur vi än gör. Antingen går de på Nyströmska annars företrädesvis i Norrköping och då får vi betala deras programpris. Kan vi då stärka upp Nyströmska med ytterligare ett program som också är bra för vårt näringsliv är det riktigt bra, säger Anders Bevemyr.
Ni tar bort två teoretiska program för det blir för dyrt men startar ett nytt yrkesprogram. Det kan låta konstigt för en utomstående?
– Yrkesprogrammen drivs i lärlingsform. Man har de gymnasiegemensamma ämnena på skolan och lär sig yrket på en arbetsplats. Vi tar in fem elever till varje program och de tillsammans blir en grupp som kan läsa de gymnasiegemensamma ämnena tillsammans. Har vi sex program får vi lättare att fylla en klass. Förvaltningen har också frågat näringslivet i kommunen och det är många som är intresserade och kan erbjuda APL-platser.
Oppositionsrådet Ulric Nilsson (C) tänker fortsätta kampen för högskoleförberedande program på Nyströmska.
– Hoppet står till BUN. Tar hoppet slut där då blir det återtåg och uppstart efter valet.
Du tänker göra det till en valfråga?
– Nyströmska skolan har en roll och en plats här. Vi kan inte utgå från att alla människor bort i närheten av en busshållplats och enkelt kan ta sig till Norrköping eller någon annan ort. För hela Söderköpings kommun är det en hederssak att kunna erbjuda en gymnasieskola även i Söderköping, säger Ulric Nilsson.