”Jag hade ju gärna fått en återkoppling”

För tre år sen beslutade samhällsbyggnadsnämnden att göra en förstudie av ett e-förslag om en bro mellan Broby och Tyketorp. Sen dess har inget hänt. "Klart att jag har undrat", säger förslagsställaren Maria Hultman.

"Jag hade ju gärna fått en återkoppling", säger Maria Hultman som 2016 lämnade in ett e-förslag om en bro mellan Broby och Tyketorp. Förstudien skulle ha varit klar 2017.

"Jag hade ju gärna fått en återkoppling", säger Maria Hultman som 2016 lämnade in ett e-förslag om en bro mellan Broby och Tyketorp. Förstudien skulle ha varit klar 2017.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2019-08-20 06:00

E-förslag är ett komplement till medborgarförslag och är en möjlighet för allmänheten att få sina idéer prövade politiskt. För att en fråga ska tas upp krävs att minst 40 personer tycker att det är ett bra förslag och skriver under på kommunens hemsida.

Maria lämnade in förslaget 2016 och fick de 40 signaturer som behövs.

– En bekant frågade mig nyligen hur det gått med det där förslaget, och jag har tänkt ringa kommunen och fråga. Jag tycker fortfarande att det är en bra idé, säger Maria Hultman.

Förslaget handlar om att hon vill ha en bro mellan Broby och Tyketorp/Nyströmska skolan, främst för att det skulle underlätta för elever som bor på ena sidan Storån och har skolan på den andra. Det berör både barn på Broby- och Waldorfskolan på ena sidan, och Nyströmska på den andra.

– Nu är det ofta trafikkaos vid Brobyskolan för att föräldrar väljer att skjutsa sina barn. Om det fanns en bro tror jag fler skulle släppa sina barn att cykla och trafikkaoset skulle minska.

– Sen skulle det ju också bli en väldigt trevlig runda att gå utmed ån, säger Maria.

Idag finns en privatägd bro som inte får användas av allmänheten.

I april 2017 beslutade samhällsbyggnadsnämnden att ge stadsarkitekten och landskapsarkitekten i uppgift att göra en förstudie av möjligheten att bygga en bro vid Bykvarn. Tjänstemännen ansåg att förslaget låg väl i linje med den fördjupade översiktsplanen och den trafikplan som just skulle antas. I protokollet står också att förstudien skulle vara klar under 2017, men så blev det alltså inte.

Hur kändes det när politikerna beslutade om en förstudie efter ditt förslag?

– Det kändes bra och kul att man var lite delaktig. Sen förstår jag att ekonomin i kommunen är i ett läge där sånt här inte är prioriterat. Men jag hade ju gärna fått en återkoppling, säger Maria.

Varför valde du att lämna ett e-förslag och inte ett medborgarförslag?

– Det tilltalar mig att kunna göra det digitalt. Det är väldigt smidigt och det gör det lätt att sprida förslaget på Facebook-sidor, och på så sätt få folk med sig, säger Maria.

Att själv marknadsföra sitt förslag tror hon är viktigt om man ska ha en chans att få de 40 underskrifter som behövs.

– Ja, det är ju många e-förslag som lämnas in som man aldrig ser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!