Könsfördelningen i Östergötlands kommuner har blivit mer jämn sedan SKL:s senaste undersökning 2011, och stämmer nu överens med riksgenomsnittet på 43 procent kvinnor. Könsfördelningen brukar betraktas som jämn då andelen kvinnor respektive män ligger mellan 40 och 60 procent.
I Söderköping är 53 procent av de förtroendevalda män och 47 procent kvinnor, vilket gör att kommunen, tillsammans med Linköping som har samma siffror, blir "bäst i klassen".
– Det är partierna som själva nominerar vilka som ska sitta på olika uppdrag, så det är varje parti som bidragit till det, säger Yvonne Persson (M), kommunalråd.
Är det något ni jobbar aktivt med?
– Jag kan inte svara för andra partier, men i Moderaterna har det varit på agendan i många år. Vi vill ha en representativ sammansättning både vad gäller kön, ålder, bakgrund och var man bor i kommunen, så att det återspeglar hur befolkningen ser ut.
Vad som däremot ser sämre ut i kommunen är representationen av utrikesfödda. Där är 3 procent representerade, att jämföra med sex procent i befolkningen.
– Jag vet att det är dåligt vad gäller utrikesfödda. Men i kommunen har vi inte så många vuxna utrikesfödda utan fler barn som har kommit hit, det är möjligt att det kan påverka.
Samma sak är det när det gäller de yngre, mellan 18 och 29 år, där de förtroendevalda inte speglar befolkningen.
– Det tror jag beror på att vi inte har någon högre utbildning i staden. Efter gymnasiet flyttar många för att jobba eller utbilda sig på annan ort. Men många kommer tillbaka när det är dags att bilda familj.
I undersökningen redovisas också hur nöjda medborgarna är med sin kommun och politikernas arbete. Invånarna i länet är mer nöjda med sina kommuner som en plats att bo och leva på än med möjligheten till insyn och inflytande över de kommunala besluten och verksamheterna. Söderköpingsborna ger kommunen som helhet betyget 7,2 på en tiogradig skala, vilket är högre än riksgenomsnittet. Däremot blir betyget bara 4,4 vad gäller insyn och inflytande över beslut och verksamheter, att jämföra med riksgenomsnittet på 4,8. Om det är en försämring, vilket inte framgår av undersökningen, tycker Yvonne Persson att det är ett misslyckande.
– Är det något vi har varit angelägna om så är det öppenhet och insyn i det vi håller på med. Vi gör inte det här för vår skull utan för Söderköpings invånare.