Jannes firar med historiska bakverk

Den här veckan är det 125 år sen det första konditoriet slog upp portarna vid Hagatorget, i samma kvarter som där Jannes hembageri ligger idag. Jubileet firas i veckan med historiska bakverk.

Fredrik, Eva och Janne Andersson för en lång tradition vidare genom sitt kondis vid Hagatorget. Mockabakelserna görs speciellt för 125-årsjubileet.

Fredrik, Eva och Janne Andersson för en lång tradition vidare genom sitt kondis vid Hagatorget. Mockabakelserna görs speciellt för 125-årsjubileet.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-10-22 10:00
undefined
Den långa historien kring "kondisgården" finns samlad i en bok.

Det var alltså i oktober 1895 som en man vid namn Robert Wiggander öppnade konditori på det som kom att kallas "kondisgården". Allt om historien därifrån och framåt finns att läsa i boken "Konditoriet vid Hagatorget under tre århundraden", som gavs ut 2009. Janne Andersson och hans fru Eva köpte konditoriet 1982, och de är glada att få äga ett så anrikt kondis.

– Det känns roligt att få föra en tradition vidare. Jag tänker framför allt på det som bröderna Nilsson byggde upp (ägare mellan 1928 och 1962, reds anm.), de var väldigt tongivande. När vi köpte det bestämde jag mig för att försöka återskapa det de höll på med, säger Janne.

– Jag träffade en av bröderna och vi hade väldigt mycket samtal. Den epoken var viktig i konditoriutvecklingen.

För att uppmärksamma 125-årsjubileet ville Janne göra något särskilt.

– Jag började fundera och kom på att det skulle vara roligt att försöka spegla den här tiden som gått i bakverken.

undefined
Napoleonbakelsen blev populär redan på 1800-talet, men då använde man inte grädde. "Då var det bara smördeg, sylter och glasyr", säger Janne.

För varje dag i veckan har han därför ett särskilt erbjudande om ett bakverk som förknippas med ett särskilt decennium. I måndags erbjöd han mockabakelser, något som annars inte finns i sortimentet. Mockabakelser blev poppis redan på 1800-talet, men då utan grädde.

– De består av två maränger och smörkräm med mockasmak. Sen är det en rombigarå på toppen, och choklad och mandel.

Hur mottags de?

– De blev väldigt populära hos den äldre generationen. De kände igen dem och tyckte det var jätteroligt. Många frågade om vi skulle fortsätta med dem, och det kan hända emellanåt.

Napoleonbakelsen får symbolisera 20-talet och äppleknyten 30-talet. Biskvier blev populära efter andra världskriget och får symbolisera slutet av 40-talet, och Budapestbakelsen är typiskt 60-tal. På 2000-talet började man baka vetebröd med smör i, vilket får symboliseras av en semla.

– Det tror jag blir mest populärt den här veckan. Och eventuellt Budapestbakelsen, säger Janne.

undefined
Fredrik, Eva och Janne Andersson för en lång tradition vidare genom sitt kondis vid Hagatorget. Mockabakelserna görs speciellt för 125-årsjubileet.

Hur ser du på framtiden?

– Det är blandat. Det känns positivt att huset är fullt av hyresgäster igen. Stan är på väg att börja leva igen. För ett år sen kändes det inte så.

Sonen Fredrik jobbar i företaget och det kan bli han som tar över en dag. Men än så länge har Janne inga planer på att gå i pension.

– Jag fyller 71. Och det är fortfarande jättekul att gå till jobbet. Tänk att hela tiden få lära sig nya saker!

undefined
Bullar på rad väntar på att få komma ut i butiken.
Karta: Hagatorget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!