Kaffebönan firar tio år som Vit Butik
Den här veckan gör Naturskyddsföreningen sitt årliga nerslag i olika butiker för att kolla vilka som uppfyller miljökriterierna för att få kallas Vit Butik. Och mycket vitare än Kaffebönan kan det knappats bli.
Benny Andersson från Naturskyddsföreningen hos Ulla-Britt Wallin på Kaffebönan. En hälsokostaffär som firar tio år och uppfyller alla miljökriterier för "Vit butik".
Foto: Fotograf saknas!
Men också andra aspekter vägs in, som butikens allmänna miljömedvetenhet, märkning, skyltning och möjlighet att sälja tygkassar.
Husesyn på Kaffebönan
På torsdagen gick Benny Andersson från Naturskyddsföreningen "husesyn" hos Ulla-Britt Wallin på Kaffebönan. Namnet härrör till en tidigare caférörelse innan hon tog över en affär på Skönbergagatan som utvecklades till en välsorterad hälsokostaffär med såväl naturmedel, hygienartiklar, ortopediska skor och en mängd livsmedel. En affär som är den enda i sitt slag i Söderköping och nu kan fira tio år.
- Vi har ju inget an4nat än ekologiska varor, säger Ulla-Britt Wallin, men det är nog många som fortfarande inte vet att vi har så mycket matvaror.
Många varor är närodlat från producenter inom Östergötland, men också från Järna. Det står en doft av kryddor i affären, en helt speciell atmosfär.
Men visst finns det fortfarande kaffe och te att köpa också här. Fast ingen servering.
Men man skär inte guld med täljknivar om man driver en hälsokostaffär, låter hon förstå.
- Vi kan ju inte konkurrera med stora butiker om priserna, säger Ulla-Britt. Men för dem som vill satsa på hälsan så har vi alternativen.
Måste vara eldsjäl
- Så affären går runt, men mer är det inte, och man måste nog vara lite av en eldsjäl för att driva en sådan här butik. Det blir ju samtidigt något av ens egen livsstil.
Hon har en fast kundkrets, många åker gärna några mil för att handla här, och hon konstaterar också glädjande nog att allt fler ungdomar hittar vägen till hälsokosten och efterfrågar ekologiskt odlade livsmedel.
Det tråkiga i dag tycker hon är att många är så stressade så de inte hinner med så mycket matlagning själva, utan ofta köper hel- eller halvfabrikat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!