– Bullarna verkar ha drabbats av någon tillväxtstörning idag, skrattar Kerstin Bergström. Hon driver Thorstorps gård som i år bjuder på traditionellt kafferep varannan lördag.
Kafferepet växte fram under 1800-talet, när kaffet på allvar blev det svenska folkets dryck.
Till skillnad från kaffehusen var det kvinnornas domän, där de kunde komma undan både man och barn. I alla fall nästan – Kerstin Bergström minns själv hur hon som liten fick sitta med lite vid sidan av.
Fikat var en orgie i ordning. Fruarna gick före de ogifta – enligt legenden fick Selma Lagerlöf snällt stå tillbaka för de gifta kvinnorna när hon skulle på kafferep, trots att hon då redan fått Nobelpriset i litteratur. Kakorna skulle dessutom betas av i bestämd följd.
Först kommer grovdoppat – oftast enkelt vetebröd eller bullar. Sedan sockerkaka, olika småkakor och till sist gräddtårta. För den ovane kan det vara svårt att äta med måtta.
– Man ska inte ösa i sig en massa bullar, det är lite orutinerat, säger Kerstin Bergström.
På Thorstorps gård struntar man i hierarkierna – männen är också välkomna – men ordningen på kakorna består.
– Jag brukar gå in och styra upp det lite, säger Kerstin Bergström.
Minst lika viktigt som bakverken och ordningen är dukningen. Fram med finporslinet och en vacker duk – helst spets men linne går också bra. Enligt Kerstin Bergström är muggar en absolut dödssynd.
– Mugg är mer arbetsmässigt, man sitter vid datorn och jobbar. Här får man ta sig tid.
Just arbetet kan ha varit det som kommit i vägen för kafferepet som tappade i popularitet i mitten av 1900-talet. När fler kvinnor började förvärvsarbeta och ta sig utanför hemmet fanns inte tid att baka sju sorters kakor för stora bjudningar. Inför kafferepspremiären stod Kerstin Bergström och bakade till två på natten. Hon tycker att det hemmagjorda har fått en annan status i dag och tror att det kan bero på att vilka det är som har tid att göra saker själva.
– Folk håller ju på med allt möjligt, vårdar surdegar och stoppar korv. Men den som har det knapert idag stoppar nog inte korv.
Däremot var de gamla kafferepen inte bara för de välbeställda. Det kunde tvärtom straffa sig om man lyxade till det för mycket.
- Det gällde att hålla balans. Bjöd man på för lite blev det för snålt men tog man i för mycket var det högfärdigt. Vi kör på lite lagom här, säger Kerstin Bergström.