Kommunen bjuder in till samtal om E 22

Planeringen av E 22-förbifarten i Söderköping går vidare. Den 6 oktober bjuder Söderköpings kommun in de olika parterna för att diskutera det aktuella läget.

Så här ska E22 dras väster om Söderköping, mellan Braberg i söder och Korsbrinken  i norr. Den streckade linjen i nedre delen av skissen visar området där skärgårdslänken mellan E22 och vägen mot Sankt Anna är tänkt att byggas.Skiss: Trafikverket

Så här ska E22 dras väster om Söderköping, mellan Braberg i söder och Korsbrinken i norr. Den streckade linjen i nedre delen av skissen visar området där skärgårdslänken mellan E22 och vägen mot Sankt Anna är tänkt att byggas.Skiss: Trafikverket

Foto: Fotograf saknas!

Söderköping2011-09-20 00:00

Det blir ett internt möte där även Trafikverket, länsstyrelsen, Regionförbundet Östsam och Göta Kanalbolag medverkar.

Förhoppningen är att kunna tidigarelägga byggstarten genom etappindelning av projektet, som - enligt nuvarande planer - ska påbörjas 2019.

- Det här mötet är kopplat till arbetet med Mariehovsprojektet, säger oppositionsrådet Mattias Ravander (S).

I Mariehov, som kommunen köpte för 24 miljoner kronor, planeras för drygt 1 000 nya bostäder till år 2020. Hur det blir med det är dock något oklart sedan Moderaterna, största partiet i styrande borgerliga alliansen, sagt nej till att bygga ut Mariehov. Ett skäl till att M backat, är att E 22-förbifarten riskerar att bli en barriär mellan stadskärnan och det nya bostadsområdet.
I stället vill M att ny byggnation sker i och kring centrum.

Uppföljningsmöte
Mötet 6 oktober kan också ses som en uppföljning av den så kallade charetten 2005, där olika intressenter enades kring hur kanalpassagen skulle lösas. Dåvarande vd:n för Göta Kanalbolag, Claes-Göran Österlund, lanserade idén om en båtlyft som skulle lyfta kanalbåtarna över motorvägen.

Östsam lät sedan göra en undersökning av båtlyftens effekt som turistmagnet. Genom en särskilt uträkningsmetod kom konsultfirman som anlitades fram till att 88 000 fler turister skulle stanna till i Söderköping varje år för att besöka båtlyften.

Kanalbolaget ansåg då att "båtlyften blir ett lyft för hela regionen", eftersom den ger en fungerande trafiklösning för bilisterna och blir en "världsunik upplevelse för såväl väg- som kanaltrafikanterna", som det står att läsa i Vägverkets (nu Trafikverket) sammanfattning av charetten.

Söderköpings kommun uttalade efter charetten att båtlyften "är en unik lösning vars motsvarighet saknas och som bedöms tillföra betydande mervärden, både på lokal, regional och nationell nivå". Genom båtlyftsförslaget ansågs stadskärnan kunna knytas till området kring båtlyften.

Länsstyrelsen ansåg att båtlyften ökar det kulturella och teknikhistoriska intresset för Göta kanal - och Vägverket såg båtlyften som den bästa lösningen, före vägtunnel och öppningsbar bro. "Enligt Vägverket är en öppningsbar bro inte förenligt med målstandarden för denna typ av väg", konstaterade Vägverket, som syftade till att en öppningsbar bro leder till oförutsägbara trafikstopp och bilköer på motorvägen.

Risk för kö
Så lät det då. Men när Göta Kanalbolag bytte vd 2009 ändrade det också inställning till båtlyften. Det konstaterade snart att kapaciteten i lyften inte var tillräcklig, med uppenbar risk att det i stället bildas köer i kanalen. Kanalbolaget avfärdade helt båtlyften, vilket gjort att Trafikverket nu undersöker andra alternativ.

- Det tittar på öppningsbar bro och ser om det går att bygga en tunnel billigare, säger Mattias Ravander.

Många har engagerat sig i förbifartsfrågan, bland andra Tomas Nilzon i Söderköping. 2008 skrev han ett medborgarförslag om att välja en annan vägkorridor. Förslaget betraktades av kommunledningen som "kontraproduktivt" eftersom det inte skulle gå att ompröva sträckningen som bestämts.

Skärgårdslänken
Nu känner Tomas Nilzon att han fått vatten på sin kvarn, när även vissa lokalpolitiker ifrågasatt en utbyggnad av Mariehov på andra sidan E 22-förbifarten med motivering att motorvägen delar staden.

- Jag tycker inte att man ska bygga en ny genomfart, säger han.

Tomas Nilzon föreslog att vägen att vägen antingen skulle dras öster om staden eller något längre västerut, vid Duvkullarna (med bro över kanalen). Men han vill inte ta ställning till vilket alternativ som är bäst.

- Just nu arbetar vi intensivt med att planera var skärgårdslänken ska gå (anslutningen mellan väg 210 mot Sankt Anna och förbifarten), säger Per-Ove Persson på Trafikverket i Linköping.

Markägarförhållanden och kulturminnen ska redas ut innan man bestämmer exakt var den vägen ska byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om