Områdespolisen i Söderköping har fått tips om att ungdomar uppmanas att tvätta pengar och samtidigt tjäna en slant.
– Barn och ungdomar har erbjudits att vara penningtvättsmålvakter. Vi har fått flera tips om detta, men om någon nappat vet vi ännu inte, säger John Elljung, områdespolis i Söderköping och Valdemarsvik.
– Det handlar om kriminella grupper i Norrköping som kontaktat ungdomarna.
I hela landet blir det allt vanligare att barn och ungdomar används som penningmålvakter, enligt polisen.
– De tar oftast kontakt via sociala medier eller via en kompis till en kompis. Vår hypotes är att de på något sätt vet att den här ungdomen skulle behöva pengarna de erbjuder som betalning. I det senaste fallet handlar det om en kompis till en kompis som tar kontakt och undrar om personen vill tjäna lite extra, säger John Elljung.
Ungdomarna som kontaktas är oftast högstadieelever, men det finns även yngre barn som blir utvalda av de kriminella gängen.
– De kan till exempel övertalas att ta emot 8 000 kronor på swish och sedan swisha vidare 7 500 kronor. Då tvättar de pengar på sina egna ungdomskonton. Andra gånger tar de ut kontanter och ger tillbaka till den som satt in pengarna.
Om det blir många konstiga transaktioner på ett konto så kan bankerna kontakta kontoinnehavaren. Riskerna för ungdomarna är stora.
– Om en ungdom varit med och tvättat pengar i ett ärende som kanske handlade om 150 000 kronor i ett första belopp, då kan ungdomen bli skyldig att betala tillbaka hela summan, även om de bara tagit emot cirka 40 000 kronor. Om ett barn eller ungdom råkar ut för detta drabbas hela familjen då det är föräldrarnas ansvar att betala, säger John Elljung.
– Man ska lita på sina ungdomar, men man ska inte vara godtrogen.
Hur kan man som förälder upptäcka detta?
– Det är bra om vårdnadshavarna vid fler tillfällen kollar sin son eller dotters konto. Är det stora belopp som tagits ut kan bankerna reagera. Föräldrarna kan titta på om det finns swish från nummer de inte känner igen eller om samma kompis fått mycket pengar.
Alla vårdnadshavare i hela kommunen ska få information från kommunens ungdomsgrupp.
– Man ska aldrig låna ut sitt konto till någon annan person om man inte är nära anhörig. Det här är så vanligt att man inte längre kan hävda att man tagit emot pengar i god tro, säger John Elljung.