Krogar prisas för veg-rätter

I Svenska Naturskyddsföreningens kampanj Gröna Gaffeln utdelades på torsdagen diplom till restauranger i Söderköping som erbjuder vegetariska rätter.

Söderköping2010-10-09 00:00
Söderköpings Brunn, Braskens Krog, Pizzeria Vi och Ni, Pizzeria Gezildo och Kullens Pizzeria och Åcaféet fick diplom. Kampanjen Gröna Gaffeln, som dessa krogar anslutit sig till, inleddes förra lördagen i samband med miljövänliga veckan.Enkelt
- Restaurangerna som är med ska lyfta fram en grön rätt på menyn. Tanken är att locka gästerna att oftare välja något vegetariskt att äta. Det är en av de enklaste sakerna man kan göra för miljön och klimatet, säger Elsie Mantefors, Naturskyddsföreningen i Söderköping i ett pressmeddelande.Under miljövänliga veckan 2-10 oktober är lokala Naturskyddsföreningar runt om i landet ute och informerar restauranger och konsumenter om mat och miljö. Naturskyddsföreningen uppger att Sverige importerar cirka 40 procent av köttet. 80 procent av köttimporten serveras på restauranger och det är inte lätt för konsumenten att veta var köttet har sitt ursprung.Klimatpåverkan
- De senaste 20 åren har konsumtionen ökat med 50 procent. När du väljer en grön rätt halverar du din mats klimatpåverkan, meddelar Elsie Mantefors.Kampanjen Gröna Gaffeln belyser de gröna alternativen på restauranger. - Målet att få människor att äta vegetariskt en dag i veckan, ett medvetet val som både är klimatsmart, sunt, gott och prisvärt, enligt Elsie Mantefors.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om