Läkaren om utbrottet på äldreboendet: "Jättetufft läge"

"Det är ett jättetufft läge, för oss alla". Det säger Mats Wernerson, specialistläkare inom kommunens äldrevård, efter klusterutbrottet av corona på äldreboendet Aspgården.

Mats Wernerson, specialistläkare med ansvar för kommunens särskilda boenden och hemsjukvård, går den här dagen rond på Gläntan. Där finns ingen corona-smittad för närvarande.

Mats Wernerson, specialistläkare med ansvar för kommunens särskilda boenden och hemsjukvård, går den här dagen rond på Gläntan. Där finns ingen corona-smittad för närvarande.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-12-16 15:00

På måndagen var det sju boende på Aspgården som konstaterats smittade med covid-19, på onsdagen hade siffran stigit till tolv.

– En av de testade var negativ, men ur ett omhändertagandeperspektiv spelar det ingen roll. Alla boende är isolerade på sina rum och omhändertas med skyddsutrustning, säger Mats Wernerson, ansvarig för vården på alla särskilda boenden och all hemsjukvård i Söderköping.

Även flera i personalen är smittade på Aspgården vilket gör att personal från andra enheter tvingats byta arbetsplats och täcka upp för dem. Hittills har kommunen varit ganska förskonad från stora utbrott av corona.

– Vi hade ett utbrott i våras på Birkagården då fyra var sjuka, men de höll sig till en avdelning. Det gick bra, ingen gick bort under den tid man observerar, vilket är en månad nu mera.

– Sen hade vi två fall på Blå porten och sen en på Gläntan. Men det är vad vi haft – fram till nu.

Just att flera i personalen också insjuknat gör att läget är ansträngt.

– De har ju flyttat personal från andra boenden, men när vågar vi ta tillbaka personalen? Vi vill ju inte breda ut det här till fler boenden. Det är ett jättetufft läge för de som jobbar med det här, för oss alla.

Mats Wernerson säger att alla boende har en vårdplan och att det finns ett system för hur vården ska gå till när smitta kommer in på ett boende.

– Personalen som jobbar där mäter vitala parametrar varje dag. Vi kollar feber, syresättning, hur pulsen är och hur snabb andningen är. Sen har vi vissa kriterier, om det ser ut på ett visst sätt ska de ringa sjuksköterska och sjuksköterskan tar ställning till om hon ska ringa mig. Om jag behöver åka och göra en bedömning så gör jag det.

Vad gäller medicinska resurser anser han att de är väl försörjda.

– Vi har syrgas i Söderköpings kommun, det har vi sett till. Och vi har antibiotika både att äta och att få i blodet, vi har stödjande mediciner och vidgande mediciner. Jag är också extra nåbar utöver min arbetstid för att vi ska få så enhetlig bedömning som möjligt.

Generellt är inställningen att det är bäst att vårda den äldre i sin hemmiljö. Det är tryggare och också lättare för anhöriga att få besöka den sjuka.

Får de äldre IVA-vård om det behövs?

– Ingen är förbjuden att komma till sjukhus, men för att klara av IVA-vård måste man ha en viss grundkondition, säger Mats Wernerson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!