Det är full aktivitetet i köket och på en bänkskiva ligger redan en stor hög tunnbröd. Vanligtvis bakas brödet i en stor ugn men hemma hos Ruth Eklund, 73, kommer stekpanna väl tillhands när det bakas. Att hon är van vid att baka just tunnbröd märks. Efter pensionen från sitt jobb i restaurangbranschen ville hon ha något att göra. Längtan hem till Jämtland, som hon flyttade från i 11-års ålder, har också funnits inom henne hela tiden. Just den kombination ledde fram till det speciella brödet.
– Jag bakade väldigt mycket i mitt jobb på restaurang och började göra tunnbröd som min man är helt galen. Sedan var det några bekanta som föreslog att jag skulle sätta upp en skylt längs med vägen, säger hon.
Åker iväg för att baka
Det händer även att det blir resor längre iväg, främst till dalarna, för att baka och då i en bystuga i Leksand.
– Ugnarna där är enorma så man måste vara två för att lyckas. Här hemma är det lite lättare, men det smakar ungefär lika tycker jag, säger hon och lägger ytterligare en brödbit i den redan stora högen i köket.
marcus.aberg@nt.se