Familjen bor i Bjärka kullar en bit utanför Söderköping. Båda sönerna har alltid gått på Waldorfskolan i Söderköping, vilket också var anledningen till att familjen flyttade till kommunen.
– Vi visste att det var en bra skola och ville att barnen skulle gå där. Det har fungerat bra i alla år men inte nu, säger Sofia Karlsson.
Under tre år har pojkarna kunnat gå på skolbussen vid brevlådorna utanför huset och sedan stiga av vid Östra Rydsvägen mitt i stan. Den sista biten till skolan har de promenerat.
Men förra året började problemen. Då fick plötsligt inte barnen den skolskjuts som familjen ansökt om.
– Jag skrev och kontaktade både bussbolaget och kommunen och till slut löste det sig. Det fanns lediga platser och barnen kunde fortsätta att åka med. Därför tog jag för givet att det skulle lösa sig i år också, säger Sofia Karlsson.
Men i höstas, då sönerna började i årskurs sex och nio, fick de återigen inte åka med skolskjutsen. Familjen överklagade ärendet till förvaltningsrätten men fick avslag.
– Jag begärde ut underlaget för beslutet och det visade sig att kommunen gjort beräkningarna på skoltaxi, som självklart är mycket dyrare. Det är inget vi har ansökt om. Vi har i första hand bett om att pojkarna ska kunna åka med då det finns lediga platser på skolbussen, vilket jag vet att det finns åtminstone två eftermiddagar. I andra hand har vi ansökt om ett busskort till vår äldsta son. Någon taxi har aldrig varit aktuell, säger Sofia Karlsson.
Under hösten cyklade bröderna tillsammans men under denna årstid då det är mörkt och kallt med snöiga vägar går det inte att cykla.
– Det känns tråkigt att inte få åka med bussen, säger Melker Karlsson, tolv år.
Under tiden som man väntar på kommunens beslut måste föräldrarna skjutsa barnen hem. Ibland innebär det att sönerna måste vänta i Söderköping tills föräldrarna kan komma ifrån.
Söderköpings kommun fortsätter att säga nej till skolskjuts.
– Jag uttalar mig inte i enskilda ärenden. Skollagen säger att elever som har gjort ett aktivt val av skola har rätt till skolskjuts om det kan ske utan ekonomiska svårigheter för kommunen. Då har vi bedömt så om det blivit ett nej, säger Pernilla Nilsson, administrativ chef på samhällsbyggnadskontoret.
– Vi måste se till att det finns plats på bussen varje dag och ha några platser över för barn som flyttar in och som har rätt till skolskjuts och går i en kommunal anvisad skola, fortsätter hon.
Familjen har i andra hand bett om att få åka med hem två dagar i veckan då de vet att det finns plats. Varför går inte det?
– Skolskjuts beviljar vi för att man ska kunna ta sig till och från skolan varje dag.
Tidigare har eleverna fått åka med och gått sista vägen. De anser inte att de behöver skoltaxi?
– Skolskjuts anordnas från en plats i anslutning till elevens hem till den plats där utbildningen bedrivs och tillbaka. Om ingen skolskjuts finns till och från utbildningsplatsen måste taxi sättas in.
Hur ska man lösa det för yngre barn som man har valt en annan skola än den kommunala?
– Om skolskjuts inte beviljas så är det vårdnadshavarens ansvar, säger Pernilla Nilsson.