– Det är flera som gått vidare till provanställningar. Vi tror det har gått bra för dem. De har i alla fall inte kommit tillbaka, säger Marie-Louise Linné, projektledare för Möjligheternas hus.
Nu finns det sex anställda och åtta inom Fas 3 (tredje fasen inom ramen för Jobb- och utvecklingsgarantin, den så kall-ade sysselsättningsfasen). Flertalet av de anställda har tidigare varit inom Fas 3.
Möjligheternas hus har funnits i fyra år. Först helt och hållet under IOGT-NTO med Qul 0121 som en ideell förening. Dit har också de anställda varit knutna. Helt nyligen bildades en ekonomisk förening med namnet Möjligheternas hus. Successivt förs de anställda över dit och där sker det mesta av verksamheten. Den ideella delen, Qul 0121, finns kvar med sin föreningsverksamhet.
Enligt Marie-Louise Linné ska Möjligheternas hus vara en plats där man ska kunna utvecklas som människa, praktisera, arbetsträna eller kanske skapa egna projekt. Ett som pågår nu är några damer som stickar, virkar och syr för att sälja på marknader. Anette Andersson stickar på en väska. Andra jobbar med handdukar, grytlappar, påsar och till och med att skapa en brudklänning.
– Vi ska vara med på vårmarknaden i Mogata den 27 april, berättar Anette.
Ett annat projekt är att göra goda smörgåsar för att eventuellt sälja till företag och/eller privatpersoner.
– Ingenting ska vara omöjligt, säger Marie-Louise Linné, som själv har varit ekonomisk sekreterare i Karlstad i 15 år och drivit ett behandlingshem i Söderköping i 17 år innan hon för fyra år sedan bildade Qul 0121, som redan då populärt kallades Möjligheternas Hus.
Stor kompetens
Det finns också en mer utåtriktad verksamhet där Möjligheternas hus vänder sig till östgötarna, både enskilda och företag, och erbjuder hjälp.
– Vi håller just nu på med en reklamkampanj där vi försöker nå varje brevlåda med en broschyr, berättar Thorbjörn Alexanderson.
Listan på vad som erbjuds är lång. Städning, snöskottning, trädgårdsarbete, transport/flytt, fönsterputs, målningsarbeten, lättare snickerier, IT/data, hemelektronik, musik med mera.
– Det finns en stor kompetens inom gruppen, säger Thorbjörn Alexanderson.
Det gäller inte minst IT och data. Thorbjörn Alexanderson har själv varit IT-konsult i hela sitt yrkesliv.
– Vi har bland annat tre personer med goda IT- och datakunskaper.
Praktik och coaching
Det är Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och socialtjänsten som placerar personer i Möjligheternas hus. Många som kommer dit har något fysiskt handikapp och/eller har varit arbetslösa länge.
– De kan ha stor arbetskompetens men självförtroendet är nere i stövelskaften, säger Marie-Louise Linné.
– Här får de arbetspraktik och coaching. För många kan det vara viktigast att få en social gemenskap.
På sikt tror hon att Möjligheternas hus kanske kan ha ett tiotal anställda, men det får inte blir för stort säger hon.
Vartefter människor lotsas ut i arbetslivet, med ökat självförtroende och tilltro till en framtid, kan fler få chansen i Möjligheternas hus.
Fotnot: läs mer på www.mojligheternashus0121.n.nu/