Inne i salen Gradängen har Cecilia Åberg och Anna- Karin Jones bänkat sig för att lyssna på vad (MP) har att säga inför valet. Snart har de skolval och Cecilia får även rösta i valet 14 september.
– Det är jätte svårt att veta hur man ska rösta, säger båda två.
Anna-Karin som lyssnade till (V) i skolan häromdagen tycker att det här är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om politiken. I något av det hon förut tyckte har hon ändrat åsikt.
Annika Lillemets befinner sig mitt i valkarusellen. Strax innan har hon intervjuats i P4 Östergötland om pant på mobiltelefoner, och morgondagen ska tillbringas i Malmö. Till resorna utnyttjar hon kollektivtrafik och hybridbilar i möjligaste mån.
– Jag tänkte börja med att prata om vatten, inleder Annika Lillemets timmen med eleverna.
Hon håller upp en fylld mugg med partiloggan på.
– Det här är grunden för vår politik. Vi måste vara rädd om våra livsförutsättningar. Vatten och luft. Annars spelar ingenting annat någon roll.
Ett exempel på en fråga som i slutänden kan handla om rent dricksvatten är (MP):s förslag om pant på mobiltelefoner. Partiet vill att en hundralapp läggs på priset när man köper en ny. Den hundralappen får man sedan tillbaka när man lämnar in den i butiken. Idag köper många en ny telefon vartannat år och de sällsynta jordartsmetaller som finns i smartphones tär på jordens resurser, sprider miljögifter och förorenar vatten.
– Man pratar idag om att eventuellt leta sådana här metaller i marken vid Vättern, något som kan påverka vårt dricksvatten, säger Annika Lillemets.
Hon tycker att många ungdomar är intresserade av miljöfrågor, vilket hon tycker är helt naturligt, det är de som ska ta över jorden.
– De vill också ha jobb och är intresserade av att dela på jobben, sänka arbetstiden så att fler kommer ut i arbetslivet.