Under veckan har stora stålbalkar satts upp framför det rasade partiet i muren. Där ska det sedan fästas tvärslåar av virke, som i sin tur håller fast stora stycken av frigolit. Som en värmande dunjacka när vintern rasar som bäst. Ett skydd mot att fukt tränger in i muren, fryser till och spränger sönder kalkbruk och får muren att vittra sönder ännu mer.
– Ett skydd så att det blir en säker arbetsplats till våren, säger Christer Cöster, betongarbetare på Bygg Rosen, som arbetat vid muren sedan mitten av augusti med att få loss lösa stenar och kalkbruk.
Det som började med att en sten rasade ner från muren, den 9 maj i år, har nu blivit ett omfattande sår i murväggen. Omkring hundra kvadratmeter stort. Knappt hälften av det har Christer Cöster och muraren Johan Hägerstrand krafsat loss med verktyg och tryckluft.
Medan de utfört sitt jobb har de inte kunnat låta bli att fundera på de medeltida kolleger som en gång byggde muren. Hur fick de upp all sten?
– En sak är säker, det var mycket folk! säger Christer Cöster.
Länsantikvarie Mattias Schönbeck, som arbetar med muren på ett mer administrativt sätt, har också sina teorier:
– De hade inga fackförbund! skämtar han.
Uppfinningen block och talja är klart mycket äldre än Stegeborg och helt säkert användes det för att hissa upp sten vid bygget av muren, påminner länsantikvarien.
Muren är uppbyggd med ytterskikt kring en kärna. Det är det yttre skiktet som rasat. För att se om det håller på att släppa på fler ställen har man borrat hål i muren och sedan filmat inuti.
– Den östra sidan av muren är mer kompakt än den västra, där finns fler hålrum, säger Mattias Schönbeck.
I muren har de även hittat spår efter de byggnadsställningar i trä som användes och slutligen murades in. De har även hittat annat material som använts som utfyllnad inne i muren och speglar livet på borgen.
– Det är rester av skräp som matrester som fiskben och revben från djur.
Christer Cöster och Johan Hägerstrand hade hoppats på något häftigare.
– Vi räknade med att hitta ett inmurat lik.
Att reparera muren enligt konstens alla regler beräknas kosta omkring 5 miljoner och betalas av Riksantikvarieämbetet.