– Jag kan inte säga i detalj till vilka projekt den extra satsningen på 80 miljoner kronor ska gå. Men all investering som görs gagnar kommunerna längs kanalen. De största enskilda investeringarna hittills har gått till Söderköping och Norsholm, säger Magnus Hollwin, marknads- och kommunikationschef, Göta kanalbolag.
Regeringen poängterar att Göta kanal är ett kulturhistoriskt byggnadsverk. Den tänkta satsning på 80 miljoner kronor ska gå till extra upprustning.
I oktober slutar båtarna att trafikera kanalen och direkt börjar den sen tidigare sista insatsen på renoveringsprojektet sträckan Tegelbruket till Söderköpings gästhamn.
– Vi ska återställa kanalens ursprungsprofil. Det betyder att vi återigen får en bredd på kanalen på 14 meter, även på botten, säger Magnus Hollwin.
Från början var Göta kanal 14 meter bred men under åren har jordmassor från kanalkanterna rasat ner och marken har eroderat. Nu ska detta åtgärdas. Genom strandskoning längs med kanalens båda sidor ska kanterna hållas intakta och skydda mot erosion.
– Strandskoning utgörs av olika typer av stenar med olika storlek. De fungerar som vågbrytare så att vågorna inte blir så kraftiga och inte river ner jorden, säger Magnus Hollwin.
Det är också viktigt att kanalens djup inte bara är en ränna mitt i kanalen utan lika djup i hela bredden, vilket nu ska åtgärdas.
När sträckan till Tegelbruket är klar så satsar Kanalbolaget på sträckan Söderköping mot Klevbrinken 2021. Dessa båda projekt beräknas kosta cirka 40 miljoner kronor, pengar som redan finns. Dessutom väljer staten att satsa ännu mer på Göta kanal från och med nästa år. Driftsanslaget har höjts dubbelt upp till totalt 40 miljoner kronor årligen.
– Satsningarna betyder mycket. Då bygger vi inte upp en underhållsskuld som man gjort tidigare. Det här visar att regeringen värdesätter besöksnäringen och turismen här i Sverige, säger Magnus Hollwin.
Renoveringsarbetet kan bara ske från oktober till maj, den tiden som kanalen inte är öppen för båtar. De geotekniska förutsättningarna i kanalen vid Söderköping är utmanande och kräver mycket jobb. Ibland hittas saker som exempelvis ett gammalt mudderverk vid Mem, men oftast är det jordmassor som förflyttats.
– Det är viktigt att få detta gjort. Sträckan till Klevbrinken ska vara klar 2022, säger Magnus Hollwin.