De senaste 25 åren hade Ann-Sophie Svensson jobbat i en helt annan bransch: logistik. Men när möjligheten att ta över inredningsbutiken i den anrika byggnaden vid Storån tog hon ett stort beslut.
– Styling och fina saker har alltid tilltalat mig. Och likadant att göra saker själv – skapande, säger hon och fortsätter:
– Det här är helt nytt för mig, även om jag har jobbat i butik för länge sedan.
Hon har också hjälp av butiksbiträdet Anette Malm Jonsson, som arbetade i den tidigare upplagan av butiken.
– Innan det drev jag eget som frisör här i massor med år. Jag känner nästan alla som bor i Söderköping vid det här laget, tror jag. Det är väldigt roligt med försäljning, det är lite mitt kall, säger Anette Malm Jonsson.
Det visade sig snart att de hade gått på samma skola, fast i olika årskurser. Och att de båda brukade besöka stadshotellet när det fanns ett dansställe här på 80-talet.
– Jag var egentligen för ung, men lyckades bli insläppt ändå ibland. Då var man lycklig!, säger Ann-Sophie Svensson med ett skratt.
Den över 100 år gamla byggnaden – som har kallats en av landets vackraste – gjordes om till bostäder i slutet av 80-talet, med plats för butik i markplan.
Namnet Morsans magasin kommer från ett samtal som Ann-Sophie Svensson hade med sin dotter.
– Hon har hjälpt till väldigt mycket. Vi satt och spånade och försökte hitta en röd tråd. Morsans magasin, kanske?, sa vi och började skratta. Men sedan insåg vi att det var ganska bra.
Många har det svårt ekonomiskt just nu, med mindre pengar i plånboken. Hur har tankarna gått kring att starta butik i ett sådant läge?
– Ja, så är det, därför är tanken att man ska kunna få hjälp med att återbruka saker hos oss. Att piffa till något gammalt som kan bli något nytt för hemmet eller trädgården.
Kan du ge några exempel?
– En gammal skärbräda i trä kan få en fin dekoration och bli en bordsprydnad, en glasburk kan bli en ljuslykta och en flaska till en oljelampa, säger Ann-Sophie Svensson.
Kompisgäng eller kollegor kan hyra in sig i lokalen i källaren på huset – och pyssla och äta snittar tillsammans. En verksamhet som ska fungera som ett komplement till butiksförsäljningen.
– Jag tror att man behöver ha flera ben att stå på i dagens ekonomiska läge.