I augusti var det tänkt att 20 traineeplatser inom förskola och vård skulle starta i Söderköping. Målgruppen är ungdomar från 20 år, nyanlända och långtidsarbetslösa från 25 år och innebär att de får studera på halvtid och jobba på halvtid. Regeringen lanserade 32 000 traineejobb i förra valrörelsen, men det blev inte någon succé direkt. I augusti visade siffror från nyhetsbyrån Sirén att 125 traineeplatser skapats i hela landet.
– Det var en alldeles för krånglig konstruktion, vilket ju har visat sig eftersom det är så svårt att få igång det, säger Jörgen Rosin, chef på arbetsmarknadsenheten.
I Söderköping var det som satte käppar i hjulen platserna inom förskolan. Facket ansåg inte att det är motiverat att utbilda personer till barnskötare när kommunen har som policy att en majoritet av de anställa ska vara förskollärare. Efter förhandlingar under hösten har nu ett avtal slutits som bara gäller platser inom vården. Från de tänkta 20 traineeplatserna har man nu sänkt ambitionsnivån till fem, sex platser.
Hur många är intresserade?
– Vi får ta ett nytt tag tillsammans med arbetsförmedlingen nu, så vi vet inte riktigt. De som är intresserade av det här kanske redan jobbar extra inom vården, och då får de tacka nej till det. Det komplicerar saken, säger Jörgen Rosin.
Samtidigt som traineeplatserna minskar tillkommer nu 20 extratjänster, av samma slag som presenterades i Norrköping häromdagen. Tjänsterna finansieras helt av staten och vänder sig till de som står längst från arbetsmarknaden.
– Det är väldigt likt de plusjobb som fanns förr och får inte ta jobb från någon annan. Skillnaden är att det här bara får vara inom vården.
Tjänsterna innebär stärkta resurser med en till tre tjänster på varje enhet inom hemtjänst och vårdboenden i kommunen.
När kan de här tjänsterna vara igång?
– Extratjänsterna kommer kunna vara igång inom 1,5 månad. Traineeplatserna som är kopplade till utbildning är lite mer komplicerade att få igång så det kan jag inte svara på.