Kommunstyrelsens ordförande Magnus Berge (C) och SAS Bijouteriers dåvarande vd Per Larsson tog den 2 juli 2007 varandra i hand på det blivande industriområdet.
Handslaget gällde den avsiktsförklaring som träffats tre dagar tidigare angående företagets etablering på området. SAS Bijouterier skulle köpa 16 000 kvadratmeter, drygt hälften av den byggbara marken, och bland annat bygga en elva meter hög lagerlokal på 4 500 kvadratmeter.
Drog sig ur
Men företaget, som en gång i tiden startades i Söderköping, fick ekonomiska bekymmer och drog sig ur etableringen.
2008 investerade kommunen fyra miljoner kronor i infrastruktur - vägar, vatten, avlopp och belysning - i området, som fortfarande står öde.
Samhällsbyggnadschef Per Sandler är inte orolig:
- Det tar lång tid att etablera ett industriområde. Hamra industriområde har etablerats under 30 år, det påbörjades i slutet av 1970-talet, säger han och tillägger att det är viktigt att kommunen har mark i beredskap för att snabbt komma igång om något företag visar intresse.
Bostäder längs E 22
- Jag har ett antal prospekt ute hos en del företag, men ingen har sagt ja, säger Per Sandler.
När E 22-förbifarten står klar om några år vill kommunen att det byggs bostäder hela vägen mellan gamla Stationsområdet och Shellmacken. I det området finns nu flera företag, bland andra bilfirman Rejmes, Söderköpings elektriska valskvarn, Söderköpings cementgjuteri och Lollos bil och motor.
Träffade företagare
- Dåvarande näringslivssekreteraren Eva Lundgren och jag träffade alla företagare där för några år sedan för att höra vilka planer de hade och nämnde då att det finns ledig mark, säger Per Sandler.
- Kommunen har uttryckt att den vill ha annan användning för det här området, för att bygga bostäder, säger Per Sandler som påpekar att kommunen inte kan tvinga iväg företagarna därifrån.
Kommunen avser att lägga ett bud på Söderköpings Radio och tv:s tomt, inom detta område, som nu är till salu för 4,5 miljoner kronor.