Ölvän fick smak på humle

En midsommarafton vände Anders Lindström på en ölflaska. Det blev starten på projektet att odla egen humle hemma på Wiggeby Gård utanför Söderköping.

Snabbväxande. Humle växer snabbt och växten kan bli upp emot sju meter hög.

Snabbväxande. Humle växer snabbt och växten kan bli upp emot sju meter hög.

Foto: Fotograf saknas!

Söderköping2016-09-06 13:31

Midsommarafton 2013 blev ingen rolig historia. Anders Lindströms tvåårige son och hustru blev sjuka och han fick fira på egen hand.

– Jag gick till bryggan och tog med mig en ölflaska, en från Oppigårds bryggeri, och började läsa på baksidan om vilken typ humle som användes till just den här ölsorten, säger Anders och ler åt minnet.

Som stor ölvän beslutade han sig för att kolla upp det där med att odla humle på egen hand. Sagt och gjort – nu har det börjat växa upp tre olika sorters humpleplantor på Wiggeby Gård.

– Jag har ju vanligt jobb, så jag är bara hobbyodlare. Men min frus familj är lantbrukare och de har varit ett stort stöd, säger han.

Anders läste sig fram, via böcker och olika sajter på nätet, till vilken typ av humlesort som kunde passa bäst på Wiggeby. Därefter började han plantera i små krukor.

– Jag har gjort några tabbar på vägen, jag borrade till exempel för små hål för själva plantorna, men som helhet anses humle vara rätt så lättodlat.

Mördarsniglar och andra ovälkomna gäster, som rådjur och harar, har ställt till det. Men i takt med att plantorna har växt och börjat slingra sig upp längs med linorna, har humöret stigit hos Anders.

– Det är något speciellt med att få något att växa. Det ger en mycket positiv känsla, säger han.

Och Anders är inte ensam om de känslorna – det har blivit inne att odla humle i Sverige. Runtom i landet skördas det humle som kommer finnas i en svensk, kommersiell öl.

Anders tror att uppsvinget har att göra med det växande intresset för öl och mikrobryggerier. Det får fler att vilja odla ölkryddan på egen hand.

Du har aldrig funderat på att bygga ett mikrobryggeri här ute?

– Jag är ju väldigt ölintresserad och köper helst öl som inte är massproducerad, men jag nöjer mig med att få fram humle för att smaksätta ölen.

Anders har goda kontakter med ett lokalt bryggeri och när humlen är redo att skördas, är det troligt att han inleder ett samarbete med ölbryggeriet.

– Med tanke på att min humle är närodlad och även ekologiskt odlad, så ger ju det ett mervärde för ölen.

När humlen ska skördas är det en drömbild som dyker upp hos Anders Lindström.

– Jag plockar med mig kottar från plantorna, åker in till bryggeriet och tillsätter kryddan och avslutar på puben där den färska ölen pumpas ut i mitt glas...

Så funkar det

Humle, Humulus lupulus, är en flerårig klängväxt som tillhör den lilla familjen Cannabáceae. I denna familj ingår förutom två arter humle enbart hampa.

Humle kan bli upp till sex meter hög, med sträva stjälkar och handflikade blad.

Det finns han- och honblommor, men det är endast de senare som odlas.

Blomningen inträffar under sommarens senare del. Honplantans obefruktade blomsamlingar bildar humlekottar, som är täckta av små gula körtlar, vilka innehåller bitterämnet lupulin.

Det är lupulin som kan användas i kommersiell odling som krydda till öl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om