Oron på skolan efter storvarslet: "Vilka plockas bort?"

Beskedet att 50 kommunalt anställda i Söderköping kan komma att varslas möttes av både oro och missnöje bland kommunanställda och Söderköpingsbor. "Läget på skolan är svårt som det är redan nu", säger Marie Österling.

Läraren och den fackliga representanten Marie Österling berättar om oron på Ramunderskolan.

Läraren och den fackliga representanten Marie Österling berättar om oron på Ramunderskolan.

Foto: Gunnar Hagberg

Söderköping2024-03-12 16:45

Marie Österling, lärare på Ramunderskolan och fackligt arbetsplatsombud för Sveriges lärare, beskriver tisdagen som full av oro på arbetsplatsen sedan det hotande varslet blivit känt.

– Personalen är jätteorolig såklart.

undefined
Läraren och den fackliga representanten Marie Österling berättar om oron på Ramunderskolan.

– Ska några och i så fall vilka plockas bort? Läget på skolan är svårt som det är redan nu. Vi har ont om personal och har fått ställa in lektioner av den anledningen. Det finns inga alternativ om verksamheten ska kunna bedrivas på rätt sätt. Men vad ska man göra? Skatten har ju redan höjts.

undefined
Eva Pettersson är inte främmande för en skattehöjning för att hjälpa kommunens dåliga ekonomi.

Söderköpingsbornas reaktioner på varselbeskedet präglas av missnöje och missmodighet. Under tisdagsförmiddagen är vi ute "på stan" för att samla röster och åsikter kring den bistra informationen som läckte ut från kommunhuset under måndagskvällen.

Eva Pettersson är inte främmande för att betala mer skatt i det pressade läget.

undefined
Ett 50-tal anställda kan sägas upp inom Söderköpings kommun.

– Det skulle kunna vara ett alternativ som jag personligen skulle kunna tänka mig. Jag tror att många håller med. Förslaget om varsel är inte bra. Vi behöver all personal i skolan och i vården. Det handlar om att behålla något form av kvalitet i verksamheten, säger hon.

Sandra Gustafsson är inne på samma linje och menar att skolan och barnomsorgen snarare behöver mera insatser istället. Hon säger:

– Att spara på de här grupperna är precis tvärtom mot vad barnen behöver. Speciellt de små barnen behöver mer personal istället för att det tas bort. Man pratar om att kämpa mot ökad brottslighet, men då måste man satsa på barn och ungdomar.

undefined
Elin Filipsson tycker ett varsel över hela kommunen är fel. ”Spontant tycker jag att man ska se över chefspositionerna", säger hon.

Therese Lundström tycker att en översyn av den kommunala organisationen vore en bättre väg att gå för att få ordning på kommunens dåliga ekonomi än att varsla personal.

– Istället för att spara på barn och omsorg så bör de ansvariga se över hela organisationen. De går alltid på de svaga först och det är katastrof. Sänk de egna lönerna istället.

undefined
Therese Lundström menar att det alltid är de svaga som drabbas först.

En slimmad organisation är för övrigt en tanke vi möter hos flera av dem vi pratar med. Elin Filipsson tycker även hon att ett varsel över hela kommunen är fel väg att gå. Hon säger:

– Spontant tycker jag att man ska se över chefspositionerna. Behövs verkligen alla mellanchefer som finns i organisationen?

En tanke som hon delar med flera. Bosse Svensson bland andra.

– De kan börja med politikernas löner och se över organisationen. Det här blir negativt för hela kommunen, säger han.

Karta: Kommunhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!