Osäker framtid för konstnärernas verksamhet

Kommunens beslut att sälja Mulachska huset har skapat en oro för framtiden hos de konstnärer som har sina ateljéer där. "Vi vill fortsätta jobba tillsammans", säger Björn Römert, en av konstnärerna.

Björn Römert tycker det är sorgligt att bli av med lokalen i Mulachska huset. "Jag förstår att kommunen vill sälja, men jag tror att vi drar folk till Söderköping så jag skulle önska hjälp att hitta något annat", säger han.

Björn Römert tycker det är sorgligt att bli av med lokalen i Mulachska huset. "Jag förstår att kommunen vill sälja, men jag tror att vi drar folk till Söderköping så jag skulle önska hjälp att hitta något annat", säger han.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2020-09-19 14:00

Mulachska huset har fått sitt namn efter läkaren Carl Gottlieben Mulach som var verksam läkare i Söderköping mellan 1784 och 1827. Vid sin död efterlämnade Mulach pengar till att användas för ”fattiga och fattiga barns uppfostran”. Det var så Mulachska huset kom till. Huset består av fem små lägenheter och de senaste 20 åren har de hyrts ut till konstnärer som använt dem till ateljéer. De jobbar enskilt men de har även haft öppet hus och visat sina alster för allmänheten. Just gemenskapen med andra konstnärer är viktig, menar Björn Römert, som varit i huset i cirka sju år.

– Annars är konstnärsjobbet väldigt ensamt. Man kan jobba hemma, men jag skulle börja klättra på väggarna efter ett tag, säger han.

Han hyr också den lilla boden intill huset, och använder som verkstad att tillverka smidesskulpturer i. Blir de uppsagda får det konsekvenser för hans verksamhet.

– För min personliga del får jag nog lägga av med skulpturer. Det är för mycket jobb med att bygga upp en ny verkstad. Jag får väl återgå till att måla i stället, säger han.

Han är medveten om att de fått hyra lokalerna till ett mycket förmånligt pris, men menar att alternativet varit att huset stått tomt.

– Det är i väldigt dåligt skick, golvet lutar och man skulle behöva byta både el och VA, säger Björn Römert.

Har du förståelse för att kommunen inte kan subventionera verksamhet av det här slaget?

– Jag har förståelse för att de vill sälja. Men jag tror att vi, och BlandArt, drar folk till stan, så jag skulle önskat att vi fått hjälp att hitta något annat.

Björn Grip (V) har ställt en interpellation till servicenämndens ordförande Inga-Lill Östlund i frågan. Han tycker det är sorgligt att konstnärerna kommer att sägas upp.

– De här konstnärerna har varit verksamma här i flera decennier och glatt så många Söderköpingsbor. De har haft betydelse för att sätta Söderköping på kartan, säger han.

– Om de (kommunen, reds anm.) inte anser att det går att ha kvar huset borde de i alla fall hjälpa till att hitta nya lokaler.

Men Inga-Lill Östlund anser att det är rätt beslut som kommunen har tagit.

– Kommunen ska behandla alla lika och då kan vi inte gynna några konstnärer genom att ge dem väldigt billiga ateljéer. Det blir lite tokigt, säger hon.

– Det är orimligt att kommunen ska plocka fram lokaler till alla konstnärer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!