Förhoppningen var att årets julbordssäsong skulle innebära en återhämtning för branschen. Och för Söderköpings brunn såg det riktigt ljust ut. Bokningarna strömmade in.
– Det överträffade alla förväntningar, egentligen. Jag hade ställt ganska höga mål, men de blev överträffade. Det var riktigt angenämnt, säger vd:n Mikael Åhrberg.
Sedan kom Regeringens presskonferens om utökade smittsskyddsåtgärder. Och med den avbokningarna.
– Den blev återigen lite av en örfil för branschen.
– Det klart att det avbokas. Det gör det.
Han uppskattar att ungefär tio procent av platserna på julborden har försvunnit hittills.
– Det är ingen dramatisk avbokningssituation för oss, som jag förstår att vissa andra tyvärr har råkat ut för. Det har inte vi sett än, i varje fall.
För att följa de nya rekommendationerna har olika åtgärder vidtagits på "Brunnen".
– Vi har valt att jobba med värdar som följer hela julbordssällskapet genom hela upplevelsen. Man får gå till buffén när man blir hämtad, säger Mikael Åhrberg.
– Och vi har dubbla hovmästare som har kontakt med varandra hela tiden för att människor ska släppas på i rätt mängd.
Vad har det här betytt för er ekonomiskt?
– Det är klart att det är kännbart när man tappar tio procent av sina bokningar. Vi har även dragit på oss kostnader för att ta in extra personal. Samtidigt är det en investering för att trygga de 90 procenten som trots allt är kvar.
Hur ni inför eventuella nya presskonferenser med utökade åtgärder?
– En åtgärd som till exempel covidpass på restauranger ser inte jag som ett problem, snarare tvärtom – det kan nog vara ganska bra.
Även Husby säteri drabbas av avbokningar men läget inte katastrofalt än så länge.
– December är vår viktigaste månad. Det är klart att vi har haft avbokningar, jag har inte räknat så noga men kanske runt tio procent, men samtidigt bokas det på hela tiden. Vår fördel är nog att våra besökare är mindre sällskap, säger Fredrik Wastesson, vd och ägare.
De har gjort en hel del åtgärder de sista 1,5 åren under pandemin. Fler våningsplan är öppna och större sällskap kan även äta i biblioteket på tredje våningen. Totalt finns cirka åtta matsalar med buffé i två rum. Buffévärdar ser till att det inte blir köer utan släpper sällskapen.
– Jag tycker det fungerar bra. Det blir längre sittningar men de som kommer vill väl vara här för att njuta och ta det lugnt.