Förskolekocken Evelyn släpper in barnen i köket

Broccoli och pannkakor med spenat är favoritmaten. På Solängens förskola är maten i centrum. Nu har de chans att vinna priset Bästa matglädjeförskola.

Matglädje på Solängens förskola. Barnen får vara med kocken Evelyn Chaparro i köket och laga maten. Från vänster Helmer Dahl, Li Veibäck, Evelyn Chaparro, Olle Kronqvist Melin och Leo Månsson.

Matglädje på Solängens förskola. Barnen får vara med kocken Evelyn Chaparro i köket och laga maten. Från vänster Helmer Dahl, Li Veibäck, Evelyn Chaparro, Olle Kronqvist Melin och Leo Månsson.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2025-03-13 11:00

– Jag älskar att laga mat tillsammans med barnen. Vi leker tillsammans, för mat ska vara glädje, säger kocken Evelyn Chaparro.

Hon får medhåll av dagens fyra små kockar ur femårsgruppen. De ska göra ost.

– Det är roligt att laga mat. Kolla så mycket vatten som rinner, säger Helmer Dahl, när han häller ner yoghurt som sakta silas i ett kaffefilter.

Han jobbar tillsammans med Li Veibäck. Båda har kockrockar och mössor.

I köket får de öppna alla sina sinnen. Se hur olika saker luktar, smakar och känns eller låter då man tuggar. Favoriträtterna är många – men broccolisoppan är svårslagen.

– Vi brukar ha smakbrickor. Då får man smaka på olika saker och sedan ge betyg, tummen upp eller ner, berättar Li Veibäck.

"Jag tycker om mycket mat men bäst köttbullar. När vi har smakbrickor får vi testa nya saker och ge betyg", berättar Li Veibäck.
"Jag tycker om mycket mat men bäst köttbullar. När vi har smakbrickor får vi testa nya saker och ge betyg", berättar Li Veibäck.
"Det är roligt att laga mat", tycker Helmer Dahl, tillsammans med kompisen Leo Månsson.
"Det är roligt att laga mat", tycker Helmer Dahl, tillsammans med kompisen Leo Månsson.

På brickorna kan det vara olika typer av grönsaker eller röror. Till exempel morötter i olika konsistenser både rå, kokt eller morotschips som doppas i något nytt. Bönröror är också något som Evelyn Chaparro har infört. Allt för att bredda barnens smaker och introducera nya grönsaker.

Solängen har haft temadagar då både mexikansk och thailändsk mat har lagats.

– Jag vill få barnen att tycka om nya saker. Ofta är det vi vuxna som har inställningen att vi inte tycker om vissa saker och det förmedlar vi till barnen. Här får de testa flera gånger och se vad de tycker, säger Evelyn Chaparro.

"Jag älskar att laga mat, det har jag efter min chilenska mormor. Nu vill jag sprida matglädjen vidare till barnen", säger kocken Evelyn Chaparro på Solängens förskola i Söderköping.
"Jag älskar att laga mat, det har jag efter min chilenska mormor. Nu vill jag sprida matglädjen vidare till barnen", säger kocken Evelyn Chaparro på Solängens förskola i Söderköping.

– Det bästa jag vet är att prata med barnen vid bordet efter helgen. Vad har de ätit och vad är de sugna på nu. Ofta kommer föräldrarna in för att få recept på saker som barnen tycker om.

Att äta mat och mellis ute är något som barnen ser extra mycket fram emot. Kommunen har köpt in flera murikkor i beredskapssyfte men de kan även användas i vardagen på förskolor och skolor.

För att locka mer med bönorna har kocken Evelyn Chaparro gett dem nya glada färger. "Jag bland bönor bland annat i bröd. Det är väldigt uppskattat. Barnen tycker det är så gott".
För att locka mer med bönorna har kocken Evelyn Chaparro gett dem nya glada färger. "Jag bland bönor bland annat i bröd. Det är väldigt uppskattat. Barnen tycker det är så gott".

– Vi sätter lite guldkant på vardagen och samtidigt får barnen lära sig att laga mat ute. Dessutom om det skulle hända något så är det inte något ovanligt för dem, säger Evelyn Chaparro.

På gården finns också odlingslådor med örter och grönsaker.

– Barnen älskar att springa ut och hämta något som vi behöver i maten.

Matglädjen har hon med sig från barndomen i Chile då hennes mormor ofta lagade mat till hela familjen.

Evelyn Chaparro, Solängens förskola, Eva-Lott Blixt, Arla Guldko, Matglädjeförskola, Helmer Dahl, Li Veibäck, Evelyn Chaparro, Olle Kronqvist Melin och Leo Månsson, Eva-Lott Blixt
Evelyn Chaparro, Solängens förskola, Eva-Lott Blixt, Arla Guldko, Matglädjeförskola, Helmer Dahl, Li Veibäck, Evelyn Chaparro, Olle Kronqvist Melin och Leo Månsson, Eva-Lott Blixt

– Vi brinner för måltidspedagogiken. Vill få barnen att förstå vad maten kommer ifrån och lära dem om hälsosam mat på ett lustfyllt sätt. Här är det nästan inga barn som äter selektivt utan nästan alla törs smaka på allt, säger Eva-Lott Blixt, kostchef.

Nästa vecka får de veta om förskolan går vidare till final i tävlingen Arla Guldko där Solängen är en av tolv förskolor i semifinal i kategorin Bästa matglädjeförskola.

Karta: Solängens Förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!