Kerstin och maken Johan Sternhag köpte Thorstorps gård 1999 och har sedan byggt upp en verksamhet med både B&B, Bed and breakfast, och afternoon tea. På gården finns många mindre hus. Bageriet, den lilla affären och mindre hus där de tillfälliga gästerna bor.
– Av en tillfällighet fick jag höra att det fanns ett nedplockat hus från Gårdeby. Vi köpte stommen och efter mycket jobb så är det färdigt. Det är ett hus som byggts med minsta klimatpåverkan och av återvunnet material, säger Kerstin Bergström.
Det var ett timmerhus från 1870-talet med träpluggar och utan en enda spik. Stugan har två våningar med två rum på varje plan.
– Det har varit fantastiskt roligt att bygga huset men det har tagit tid. Timret var i bra skick, det har legat skyddat och var märkt. Annars är det fullständigt omöjligt. Man kan inte springa omkring med timmerstockar och se var de kanske passar, skrattar hon.
I stort sett har makarna byggt huset själva, men har fått hjälp med grunden och första stockvarvet. 2018 började de gräva grunden som blev ett tungt och drygt arbete. 2019 byggde de huset och 2021 stod huset klart.
– För att lägga det första stockvarvet behövde vi vara fler händer och även till grunden.
Att köpa ett gammalt nerplockat hus och bygga upp det igen blir mycket billigare, även om man behöver professionell hjälp med el- och vatteninstallationer.
– Det var mycket enklare än jag trodde. Det är miljövänligt och har egentligen ingen påverkan på klimatet då stockarna tagits från skogen med häst från början. Det finns ingen plast i bygget och inga farliga färger har används.
– Jag tycker det är konstigt att inte fler gör det, men man måste veta vad man gör och kunna göra mycket själv. Behöver man anlita någon för allt så blir det dyrt.
Maken driver ett byggföretag och tog ledigt i månader för att bygga färdigt huset. Byggkostnaden blev cirka 1,2 miljoner kronor.
– Vi valde att bygga till ett badrum och det har vi haft hjälp med. Elen kan vi inte göra själva och en murare har byggt upp kakelugnen. Så en del hjälp har vi behövt.
Kerstin är mycket intresserad av byggnadsvård. När man kliver in i den lilla stugan är minsta detalj uträknad. I vardagsrummet tronar en gammal kakelugn upp sig och inredningen består av äldre möbler som hon främst hittat på second hand och sedan fixat till själv.
En ringlande trappa leder upp till övervåningen som består av två sovrum. I båda rummen finns små kattvindar som används som förråd.
– Alla fönster är gammalt fönsterglas, det måste det vara för annars får huset inget liv. Jag samlar på gammalt fönsterglas och återanvänder det. Men man får inte bli stressad, då går det sönder.
Tapeterna är av lumppapper, en pappersort som fanns före tapeterna och som delvis eller helt tillverkas av lump. Lumppapper ska rivas innan det sätts upp.
– Innan man kunde göra tapetrullar så använde man ofta lumppapper, det är alldeles utmärkt tapet, både billigare och mer miljövänligt. Sedan använder jag linoljefärg. Det är viktigt för mig att återanvända och ha miljövänliga alternativ.
Det var först från mitten av 1800-talet som man började göra tapetrullar och papper av träfiber.
Hon har fullt upp på gården. För fem år sedan valde hon att sluta sitt jobb som försäkringsmäklare. I stället bakar hon allt till kaféverksamheten, gör marmelad och saft som säljs i butiken och tar hand om gästerna.