Satsar – trots tuffa tiderna: "Det är full gas"

Skenande priser på både råvaror och el slår hårt mot många restauranger. Men Alan Malki, som är med och driver pizzeria Campino i Söderköping, tror att lösningen är att satsa sig ur krisen. "Vi lägger pengar på stället, men vi får tillbaka också".

"Vi lägger pengar på stället, men vi får tillbaka också", säger Alan Malki som är med och driver pizzerian i Söderköping.

"Vi lägger pengar på stället, men vi får tillbaka också", säger Alan Malki som är med och driver pizzerian i Söderköping.

Foto: Fredrik Nygren

Söderköping2023-03-15 05:00

I början av året uppstod en vattenskada i köket till restaurangen vid Hagatorget. Under tiden som den åtgärdades skulle man behöva hålla stängt.

Alan Malki såg det som en möjlighet att samtidigt genomföra en helrenovering. Det tog åtta veckor, men nu är de redo att öppna igen.

– Golvet är nytt och väggarna och köket också. Det är mer design nu, kan man säga. Lite mer mysigt.

– Top notch, kan man säga.

"Jag försöker alltid att tänka på nya idéer", säger Alan Malki.
"Jag försöker alltid att tänka på nya idéer", säger Alan Malki.

Att hålla stängt så länge innebär så klart tappade intäkter, medger Alan Malki. Utöver kostnaden för ombyggnaden. Samtidigt som han har haft kostnader för personal och annat.

Men som för många andra i Söderköping är det sommaren som är högsäsong. På så sätt passade det bra att arbetet utfördes under de betydligt lugnare vintermånaderna.

– Man ska ta hand om sitt ställe. Det här är som ett andra hem. Man är här från morgon till kväll, då vill man må bra, säger han.

Inför nyöppningen har en ny à la carte-meny tagits fram och även flera barnrätter är nya. Bland annat.

– Det är många som har gått in och kommenterat på Facebook att de tycker det är kul att vi öppnar igen.

Köket, golvet och väggarna har restaurerats under uppehållet.
Köket, golvet och väggarna har restaurerats under uppehållet.

Trots det ekonomiska läget tappade inte restaurangbranchen som helhet särskilt mycket i försäljning under det fjärde kvartalet jämfört med året innan, enligt Statistiska centralbyråns restaurangindex.

Alan Malki – som även är med och driver restauranger inne i Norrköping – har inte heller sett att kunderna skulle ha blivit färre.

– Jag har inte märkt av någon stor skillnad.

Åtta veckor tog renoveringen av restaurangen vid Hagatorget.
Åtta veckor tog renoveringen av restaurangen vid Hagatorget.

Men köttet, framförallt oxfilén, och räkorna har ökat mycket i pris, säger han. Precis som de flesta råvaror som han köper in.

– Först kom pandemin, sedan kriget och sedan bom kom elen också. Man hade inte förväntat sig sådana utgifter.

– Det är många andra restauranger som gått i konkurs, men vi har kunnat klara oss.

Ni drar inte bromsen?

– Nej då.

– Det är full gas, ropar Alan Malkis kompanjon Stayfan Gezici från köket.

Stayfan Gezici och Alan Malki ser fram emot att kunna öppna upp igen.
Stayfan Gezici och Alan Malki ser fram emot att kunna öppna upp igen.

Alan Malki tror att lösningen är att behålla sina kunder och i bästa fall locka fler.

– Vi lägger pengar på stället, men vi får tillbaka också. Det är en service för kunden.

På sikt är drömmen att skapa en kedja. Planen är att öppna en restaurang med liknande utbud på Syltenområdet i Norrköping om en och en halv månad, ungefär.

– Jag försöker alltid tänka på nya idéer, säger Alan Malki.

Karta: Pizzeria Campino
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!