De där nya, unga på Mon. Hur ska det gå?
Så lät det på bygden när Petra och Mattias Johansson startade resan här på Mon för 27 år sedan, bara 20 och 26 år gamla. Sedan dess har de gått från att vara arrendatorer, med en omsättning på 500 000 kronor, till att bli ägare och idag omsätta omkring tio miljoner kronor.
– Senaste tio åren har vi haft stora projekt med investeringar här. Vi har byggt 53 privatägda hus och 30 hotellrum. Det här för ju med sig en del service kring de här husen. Det har nog blivit lite mer jobb än vi trodde från början, säger Mattias Johansson.
Mot den bakgrunden har de beslutat sig för att låta någon annan driva båthuset, som stod färdigt 2011 och byggdes ut 2018, och idag inrymmer restaurang- och konferenslokaler.
– Vi känner att vi inte hinner med det här på ett bra sätt. Nu har vi kommit dit att det finns så mycket potential här så förhoppningen är att det kommer någon med bra energi och nya idéer. Vi tänker att vi gör ett försök – ser om vi hittar någon som vill driva det, säger Petra Johansson.
Hur har responsen varit?
– Vi har fått några som har varit intresserade. Vi försöker ha lite is i magen. Det måste kännas helt rätt, säger Petra.
– Det här är ju lite av en risk och vi har inte drivit upp det här i 25 år för att släppa i väg det hur lättvindigt som helst. Men vi står på så många ben här och då hinner man inte riktigt utveckla utan ägnar sig främst åt att släcka bränder, vi tror att det här kan bli bra, säger Mattias.
För Petra som ägnar det mesta av sin tid åt båthuset skulle en hyresgäst innebära mer tid till annat.
– Jag skulle kunna ägna mig mer åt marknadsföring och nätverkande och samtidigt avlasta Mattias i en del av hans arbetsuppgifter. Till viss del hoppas jag också kunna gå ner lite i arbete och kanske vara ledig någon påsk eller midsommar tillsammans med vår 13-åriga dotter. Vi jobbar ju alltid när alla andra är lediga, det blir ju så, säger hon.
Finns kundunderlag att fortsätta satsa här?
– Det gör det. Vi kände att det tog fart ordentligt 2018. Sedan har vi med tanken på omvärldsläget haft ett par utmanande år bakom oss. Men man ser hela tiden att det finns potential. Förra hösten hade jag och kökschefen en ledig helg, så det finns att göra, säger Petra.
Kommer er personal att påverkas?
– Det beror ju lite på vem som tar över, om man vill överta personal, men det kommer ju bli en förändring, säger Mattias.
– Just nu i restaurangen har vi bara en fastanställd året runt, resterande styrka utgörs av säsongsarbetare, fortsätter Petra.
Samtidigt har det börjat röra lite på sig i området. Tidigare i höst berättade vi om Sankt Annagården som lagts ut för försäljning och att Söderköpings kommun letar efter en ny arrendator till Edgards.
– Det kan både vara bra och dåligt att det rör på sig, men det blir lite oroligt förstås. Vi vet ju vad vi har och vi vet inte vad det blir. För oss är det viktigt att det finns fler saker här ute, säger Mattias.
– Vi ser oss inte som konkurrenter här ute, utan tillsammans skapar vi en bra helhet, säger Petra.
Med 27 år på platsen kan de tillskrivas det mesta förutom att de är nya. Deras plats här har blivit given.
– Det är ju fortfarande väldigt roligt det vi gör, så vi har inga planer på att lägga av även om det innebär mycket jobb, säger Mattias.