– Vi upplever att det har varit lite lugnare under en tid. Det har varit kyligare ute, samtidigt som vi har haft coronan, säger Joel Aldrev, områdespolis i Valdemarsvik och Söderköping.
– Men den här helgen har varit mer att göra.
Ett av ingripanden genomfördes på lördagskvällen efter att en kvinna i 30-årsåldern vält med en fyrhjuling utanför Söderköping.
Kvinnan fick lindriga skador och hämtades av ambulans. På sjukhuset visade det sig att hon var påverkad av alkohol.
Det var det senaste i en rad liknande ärenden den senaste tiden.
– Dessvärre är det så. Man kör påverkad av narkotika eller alkohol. Eller så är man ute och kör trots att man inte har något körkort. Kanske har man aldrig tagit något, eller så har det blivit indraget, säger Joel Aldrev.
En annan problematik är mängden trafikfarliga fordon.
– Den som kör utan behörighet har ofta fordon som inte är i ett acceptabelt skick. De är avställda eller har körförbud då de inte är besiktade. Sådana brister är en risk i sig.
Förarna som stoppas tillhör troligtvis toppen på isberget, enligt Joel Aldrev. Mörkertalet antas vara stort.
– Man chansar. Det är väldigt många som kör fast de inte får. Ofta klarar de sig. Man tänker att den gången jag åker dit får det väl bli så.
Han poängterar att man inte bara riskerar sin egen säkerhet, utan även andras, när man kör olovligt.
– Vi påtalar det varje gång. Man gör så att andra hamnar i fara.
Under natten mot söndagen uppmärksammade en patrull två tonårspojkar på en gata i Söderköping. De upplevdes som påverkade.
– Vi fattade misstankar utifrån tecken som vi såg, säger Joel Aldrev.
Pojkarna togs med för provtagning och förhör. De misstänkts för ringa narkotikabrott genom eget bruk. En av dem misstänks även för ringa narkotikabrott genom innehav.
Anmälningar till socialtjänsten har gjorts.
– Vi vet att det finns tillgång till narkotika i Söderköping. Det är nära till Norrköping, man åker dit och handlar. Det är ganska lätt att få tag i narkotika och vi vet att ungdomar gör det.
När vårdnadshavare informeras om deras barns missbruk reagerar de ofta med förvåning.
– En hel del föräldrar som vi träffar har ingen aning. Man kunde aldrig ha gissat att ens barn höll på med något sådant här.
Han råder föräldrar att prata med andra föräldrar. Tecken att vara uppmärksam på kan vara att ens barnet plötsligt byter umgänge. Eller att de är hängiga, trötta eller rödögda.
– Men det är inte alltid lätt. Tecken på att någon använder narkotika kan lika gärna vara tecken på att någon är tonåring. De är liknande.
Vad möter ni för attityder mot narkotika bland ungdomar?
– Det märks att de är mer vänligt inställda numera. Främst är det cannabis det handlar om. Men det finns även andra former av narkotika som florerar hos oss. Ecstasy och olika tabletter och mediciner förekommer.
– Ibland får vi höra att "det här är bättre än alkohol" och att narkotika inte skulle påverka kropp och knopp. Men det finns forskning som säger motsatsen.
Droghandel kan dessutom ofta kopplas till andra former av kriminell verksamhet.
– Det man köper kommer någonstans ifrån. I toppen kan det vara grov organiserad brottslighet som gynnas. Det är inte alltid man inser det, hanteringen sker i många led, säger Joel Aldrev.
– Men det finns personer som tjänar väldigt mycket pengar och orsakar väldigt mycket skada genom det här.