Det var i juli förra året som Söderköpings kommun köpte upp fyrfackskärl för avfallsinsamling utan att göra en annonserad upphandling av affären. Avtalet värderas till cirka 3,5 miljoner kronor. Enligt Konkurrensverket är det en så stor upphandling att den borde ha konkurrensutsatts så att fler företag skulle kunna ha sökt.
– Det här är absolut allvarligt. För att myndigheter ska få de bästa villkoren och bästa priserna så ska upphandlingar annonseras. Det är för att främja konkurrensen och skapa möjligheter för fler företag att lämna in sina bud. Samtidigt kan det också bli en bättre och billigare upphandling, säger Erik Sollenberg.
Men renhållningschef Theres Stark har en annan syn på saken. Hon menar att kommunen verkligen har försökt att göra på rätt sätt.
– Upphandlingslagstiftningen är komplicerad och just därför har vi anlitat upphandlingskonsulter som vi har tagit hjälp av. Det här känns tråkigt eftersom vi försökt göra på rätt sätt och tagit in expertis och så har Konkurrensverket en annan uppfattning än vad konsulterna kommit fram till, säger hon.
Söderköpings kommun hävdar att det bara fanns ett företag som kunde leverera de avfallskärl som man ville ha och man hävdar att det var en kompletterande leverans. En annan anledning till att kommunen inte gjorde en annonserad upphandling var för att man inte ville stå utan kärl eftersom det rådde en stor efterfrågan på dem. Kommunen menar att det här var enda leverantören till de kärl som man behövde. Men de argumenten köps inte av Konkurrensverket.
– Det handlar om nyanskaffning, inte en kompletterande leverans. Vi anser inte att kommunen har kunnat bevisa sina argument, säger Erik Sollenberg.
Kommunen hävdar dock att företaget de köpt av är de enda som har denna produkt.
– Vi är hundra procent säkra på att det inte finns någon annan som levererar dessa fyrfackskärl. Vi har kontaktat branschorganisationen som säger att det är så och vi har till och med pratat med företagets största konkurrent. Konkurrenten säger också att de inte har dessa kärl. Inget företag har tagit kontakt med oss och sagt att de har dessa kärl, säger Theres Stark.
– Det är klart att det bästa för marknaden vore om det fanns fler som levererade dessa kärl men nu är det inte så.
Att Konkurrensverket fick ögonen på upphandlingen beror på att kommunen själva anmälde att de genomförde en upphandling utan att annonsera ut den. Om en kommun anmäler att den tänker direktupphandla ett avtal så har andra företag tio dagar på sig att överklaga upphandlingen. Om man inte anmäler detta så är tiden för ett överklagande från andra företag sex månader.
– Om man anmäler att man inte tänker annonsera så kan den upphandlande myndigheten säkra avtalet från att bli ogiltigt. Men vi ser det som mycket allvarligt att man gjort en otillåten upphandling, säger Erik Sollenberg.
– Just vid det här tillfället så hade vi ett projekt om "frivillig förhandsinsyn" och där granskade vi just sådana anmälningar om att man inte skulle annonsera en upphandling och då upptäckte vi Söderköpings kommun.
Finns det fler ärenden där Söderköpings kommun är med?
– Nej, vi har inga andra ärenden mot kommunen just nu.
Konkurrensverket har ansökt hos Förvaltningsrätten i Linköping att Söderköpings kommun ska betala 250 000 kronor i skadeavgift. Söderköpings kommun har skickat krav till konsulten som stod bakom upphandlingen.