Så åt svenskarna på medeltiden

Under medeltiden åt folk knappt något socker alls. Men så hade de också sällan hål i tänderna.

Medeltidens kryddor. På utställningen, producerad av Monia Stangel Löfvall, kan man provlukta på dåtidens kryddor.

Medeltidens kryddor. På utställningen, producerad av Monia Stangel Löfvall, kan man provlukta på dåtidens kryddor.

Foto: Johan Ekfeldt

Söderköping2016-06-04 09:00

I år kommer den genomsnittliga svensken sätta i sig omkring 40 kilo socker. På medeltiden, det vill säga för svensk del från 1000-talet till början av 1500-talet, åt man inget socker alls, möjligen något kilo honung per år. Karies tycks ha varit ovanligt.

Det här får man veta i utställningen ”Kök och käk i Söderköpings medeltid” som öppnar på Stinsens övervåning på tisdag och pågår fram till den 26 augusti. Det är Monica Stangel Löfvall som producerat den och också tillverkat alla modeller av dåtidens maträtter.

– Mat är ett tema som intresserar folk idag, det är bara att slå på teven, säger Monica Stangel Löfvall på förhandsvisningen.

Den medeltida maten skulle kunna vara en förebild i dag, menar hon, då den var både näringsrik och sockerfattig.

Det mesta kokades över öppen eld och eldstaden var ofta rummets centrala punkt. Mycket var salt, eftersom saltet användes som konserveringsmedel. Ofta drack man öl till maten, vin om man var rik.

På utställningen kan man också provlukta på medeltidens kryddor och se om man känner igen dem innan man kollar det rätta svaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om