Valnattens vinnare och förlorare i Söderköping

En försvagad allians – där Centerpartiet backar ordentligt – och ett SD som går starkt framåt. Så sammanfattar Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, valresultatet i Söderköpings kommun.

Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, har studerat valresultaten i de östgötska kommunerna.

Johan Wänström, statsvetare vid Linköpings universitet, har studerat valresultaten i de östgötska kommunerna.

Foto: Arkiv/Gun Stenehall

Söderköping2022-09-12 15:30

Trots att Moderaterna gick framåt gör svaga resultat för både Centerpartiet och Liberalerna att Alliansen alltså backar.

– Framför allt är det Centerpartiet som har tappat massor. De fyra borgerliga partierna har inte egen majoritet längre, säger Johan Wänström.

Centerpartiet ser ut att landa på någonstans kring 10,8 procent. 2018 fick man 18,9 procent. Och det är inte bara i Söderköping som Centerpartiet tappat rejält i Östergötland.

– Centerpartiet tappar i stort sett i alla kommuner. De gjorde ett dåligt val, helt enkelt.

Att vara med i en styrande koalition, där man inte är det största partiet, kan ha legat C till last, tror Johan Wänström. Den rollen har de haft inte bara i Söderköping, utan även på många andra håll i länet.

– Det kan kosta på att vara med och styra.

– Som ett litet styrande parti kanske det inte blir lika tydligt vad man står för egentligen. Man syns inte lika mycket när man varken är störst eller i opposition.

undefined
Det slutliga valresultatet kommer att dröja – än så länge finns bara preliminära siffror.

Det skulle kunna ha påverkat även Liberalerna, som går från 8 procent 2018 till ett preliminärt resultat på 4,6 procent.

Sverigedemokraterna gick åt andra hållet. Med nio av tio valdistrikt räknade hamnar de på nästan 20 procent, jämfört med 14 procent för fyra år sedan.

– De har inte varit så starka i Söderköping tidigare, men nu har de verkligen gått framåt där med.

Det är främst på landsbygden som partiet går väldigt starkt.

– Den trenden har varit tydlig.

Men att Sverigedemokraterna för första gången skulle bli ett styrande parti i Söderköping, eller någon annan östgötsk kommun, ser Johan Wänström som långt ifrån självklart.

– Jag tror fortfarande att det finns en tveksamhet hos de andra partierna inför att lyfta in dem. Man vet inte om de är tillräckligt stabila för att sitta med och fatta avgörande beslut.

– Jag tror att det kommer att krävas åtminstone en mandatperiod till innan partier känner sig bekväma med det.

undefined
Valresultatet har ändrat förutsättningarna för de styrande partierna i Söderköpings kommun.

Mycket tyder på att nystartade Söderköpingsinitiativet kommer att klara tvåprocents-spärren och ta plats i kommunfullmäktige. Johan Wänström ser flera utmaningar för dem.

– Det vanliga är att de nystartade lokala partierna kommer in med buller och bång, men sedan brukar de minska under två eller tre mandatperioder innan de lägger ner.

Vad är det som gör att de här partierna ofta dör ut?

– Man har ingen stark partiorganisation och partikultur. Ofta är det några starka personer som driver det hela, men när de ledsnar faller ofta partierna.

– Det är lätt att komma överens om vad man inte gillar, men när man ska komma överens i frågor och rösta ja eller nej spricker det ofta.

Hur styret i Söderköping kommer att se ut framöver återstår att se. Johan Wänström utesluter inte att det återigen skulle kunna bildas en koalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Det är två stabila partier, men jag undrar om Socialdemokraterna vill det. De förlorade så mycket i förra valet efter det samarbetet.

Om Alliansen skulle fortsätta i ett minoritetsstyre skulle de andra mindre partierna kunna få nyckelroller.

Men att förlita sig på Söderköpingsinitiativet, som gått ut med att de aldrig tänker ingå i någon koalition, tror Johan Wänström kan vara vanskligt.

– Jag har svårt att se att de etablerade partierna skulle vilja samarbeta med ett parti som säger att man inte ska ha någon partipiska överhuvudtaget.

Preliminärt valresultat

Moderaterna: 22,7 procent (9 mandat).

Sverigedemokraterna: 19,9 procent (8).

Socialdemokraterna: 19,8 procent (8).

Centerpartiet: 10,8 procent (5).

Kristdemokraterna: 7,1 procent (3).

Vänsterpartiet: 6,0 procent (3).

Liberalerna: 4,6 procent (2).

Miljöpartiet: 2,9 procent (1).

Landsbygdspartiet Oberoende: 1,5 procent

Övriga anmälda partier: 4, 5 procent

Källa: Val.se (Siffrorna är preliminära och bygger på rösträkning från nio av tio valdistrikt i Söderköpings kommun)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!