– Intresset har verkligen ökat. Förra året var det väldigt populärt, då hade vi fullbokat nästan hela tiden och fick dessutom sätta in extraturer. Jag tror att det som lockar är att det är både äventyr ute på havet och en naturupplevelse – och även kultur. Till exempel med Harstenas historia och säljakten som var här ute, säger Magnus Lindkvist, skeppare och ägare av Skärgårdskompaniet.
Och vid fyren Sandsänkan har man kunnat se säl.
– Alla gånger under de här fem åren har man sett säl. Det har varierat ganska mycket, men det kan vara från ett tiotal till att det har varit fler än hundra någon gång, säger Magnus Lindkvist.
I dag uppskattar Havs- och vattenmydigheten att det finns mellan 37 000–50 000 sälar i Östersjön. Och sedan början av 2000-talet har sälpopulationen ökat kraftigt, men nu har man börjat se en förändring.
– Populationen har legat ganska stabilt de sista tre åren, de har inte blivit så många fler, men vi vet inte om den är påväg att plana ut eller om den kommer att fortsätta öka. Det har gått för kort tid för att säga, men innan det var de rejält drabbade av jakt och gifter som gjorde att sälarna inte kunde föröka sig för att deras livmödrar växte ihop, säger Susanne Viker, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
I dag övervakas och räknas gråsälarna genom att man flyger över dem när deras päls faller av under våren.
– Då tar man högupplösta bilder och räknar med att drygt 70 procent av sälarna är på land, säger Susanne Viker.