Sånger och anekdoter med Finn Zetterholm

I torsdags kväll uppträdde trubaduren Finn Zetterholm, snart 67 år, på Bondens Crêperie. - Jag tycker fortfarande det är lika kul, men jag reser inte omkring och röjer som förr, sa han om sitt musicerande.

Finn Zetterholm underhöll på Bondens Crêperie med sånger som En skär elefant, Skänk åt den fege en hingst och Sång till Fars dag. Programmet kallades för "Bekännelser från en visans värsting" . Foto: Henrik Johansson

Finn Zetterholm underhöll på Bondens Crêperie med sånger som En skär elefant, Skänk åt den fege en hingst och Sång till Fars dag. Programmet kallades för "Bekännelser från en visans värsting" . Foto: Henrik Johansson

Foto: Fotograf saknas!

Söderköping2012-07-07 00:00

Programmet kallades för "Bekännelser från en visans värsting".

- Med stigande ålder berättar jag mer anekdoter mellan låtarna. Jag vet inte om det beror på att publiken vill höra mig sjunga mindre, skämtade han innan framträdandet.

Han skriver nu sina memoarer, och där kommer också en och annan "bekännelse" att publiceras - minnen från ett artistliv som inleddes på 1960-talet och där personligheter som Cornelis Vreeswijk och Bengt Sändh tillhört kollegorna.

För publiken berättade han att Cornelis Vreeswijks skiva Ballader och oförskämdheter (från 1964) gjorde intryck:

- När jag lyssnade på den skivan insåg jag att det var sådana sånger jag ville sjunga, och så började jag skriva sånger.

Första låten han skrev, Bön till mina föräldrar (1965), handlar om föräldrar som festar för mycket - och den framfördes för söderköpingspubliken.

Han sjöng också Sång till fars dag som handlar om pappor som mist vårdnaden om sina barn. Han berättade om sången Psalm 007, med samhällskritisk text, som han inte fick framföra i TV, för det hade producenten Sten Priwin bestämt. Priwin tyckte texten var oanständig. Det slutade med att Finn kontaktade Expressen som skrev om låten som inte skulle få sjungas i TV - och fick den vägen uppmärksamhet kring denna visa.

Kontroversiella sånger
När Finn Zetterholm, Bengt Sändh och Staffan Atterhall turnerade i folkparkerna sjöng de sånger som upprörde:

- Vi sjöng "runda ord" och vissa folkparkschefer ville inte ens betala ut gaget, berättade han.

Tillsammans med Bengt Sändh blev det många upptåg. Som motvikt till trubaduren Gunde Johansson, som inte avslutade sina uppträdanden i rätt tid, spelade de in en skiva med så kallade "visetter" - mycket korta låtar:

- Visetterna var inte mer än 14 sekunder. 27 låtar rymdes på en singelskiva. Den är en kultskiva idag! Så gav han exempel på några mycket korta låtar, som den här: "Kors vad det vimlar av segel i dag, är det kappsegling? Ja..."

En gång fick Finn och Bengt klagomål på att de gjort en alldeles för kort spelning på en restaurang i Gävle.

- Vi gjorde om konserten och fortsatte tills publiken började gå. De sista gästerna följde vi ut på gatan...

Inte bara musiker
Finn Zetterholm har dock en annan sida än den fräcke och samhällskritiske vissångaren. Han skriver barnböcker. En bok han gläds över heter Lydias hemlighet - ett magiskt konstäventyr, som handlar om en 12-årig flicka som
i fantasins värld får träffa världens stora konstnärer: Rembrandt, Dali och da Vinci.

- Den boken är översatt till sex språk. Det är hemskt roligt att möta sina unga läsare på skolor och författaraftnar!

Och så skriver han en hel del barnvisor.

- Jag tycker mycket om att få uppdrag att skriva visor åt kabareter och för radioteater.

Så Finn Zetterholm fortsätter underhålla. Närmast den 11 juli, på Kulturhusets terrass i Stockholm, tillsammans med Bengt Sändh.

Och den 16 juli, på sommarvistet i Byxelkrok på Öland, framträder han med komikern Robert Gustafsson:

- Då ska vi ha "snuskafton", sa Finn och nämnde att det kommer att sjungas gamla drängvisor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om