I en stor, röd villa i Söderköping bor Sophie Kingfelt, tillsammans med sin sambo och deras son. I ett av rummen finns ett kontor, tillägnat hennes stora skointresse. – Jag registrerade mitt företag, Kingfelt Footwear, i februari i år, men redan år 2014 började jag tänka i de här banorna, att jobba som designer. Affärsplanen var färdig då men det kom lite annat emellan.När Sophie Kingfelt var 20 år flyttade hon till Manchester och började jobba på skoavdelningen på Topshop. Hennes intresse för skor växte.
– Jag var väldigt intresserad av hur skor tillverkas, processen från design till produktion. Alla älskar väl skor, säger hon och skrattar. Efter att ha bott i Manchester flyttade Sophie Kingfelt till Stockholm och blev butikschef på Scorett.
– Jag började fundera över all överkonsumtion. Det finns många bra produkter men med dålig kvalitet för att få ner priset. Jag tänkte att det inte bara kan vara jag som vill ha hållbara skor och jag kände att jag måste göra något åt det här. Jag ville ändra beteendet hos konsumenterna och på så sätt förändra och hjälpa miljön. I augusti förra året skickade Sophie Kingfelt iväg sin design till den italienska östkusten för produktion. Under sommaren kom de efterlängtade skorna. Hon berättar att det är en liten kollektion, men att man måste börja någonstans. – Det har funnits en del utmaningar i processen och missförstånd som man inte räknat med. Sen är det ju en pengafråga, så man får börja smått. Det har varit väldigt viktigt för mig att skorna produceras så nära som möjligt för miljöns skull, samt att både djur och människor har bra villkor. Det tog lång tid innan jag hittade en producent som har samma värderingar som jag.
Inspirationen hittar Sophie Kingfelt i människor och naturen.– Det finns så många strukturer och färger att inspireras av. Jag inspireras av människor som jag fascineras av. Det kan vara något de har gjort eller att de har en schysst stil och bara är sig själva. Det finns en bild i samhället att man ska vara så perfekt, men jag älskar när människor vågar gå sin egen väg och inte gör precis som alla andra. Det är inspirerande.
Sophie Kingfelt berättar att hon har många mål och drömmar.– En gammal chef sa till mig en gång att man ska se sitt liv som en tårta. Man fyller på med olika erfarenheter, olika lager. Man vet aldrig hur saker och ting faktiskt blir, men jag tar med mig alla erfarenheter och misslyckanden och fortsätter att bygga på tårtan med nya lärdomar.