Skräddarens stora planer: "Här försvinner timmarna!"

"Plaggen ska vara lika vackra på insidan som på utsidan." Det säger skräddaren Lena Victor, som nu satsar för fullt på sitt skrädderi.

"Det ska bli unika plagg sydda av en skräddare, men inte skräddarsydda", berättar Lena Victor och visar början på sin nya klädkollektion.

"Det ska bli unika plagg sydda av en skräddare, men inte skräddarsydda", berättar Lena Victor och visar början på sin nya klädkollektion.

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2021-01-08 10:00

Det egna skrädderiföretaget har hon haft i 25 år i Söderköping. Samtidigt har hon jobbat på Östgötateaterns atelje. Otaliga är de kostymer som växt fram i hennes händer.

– Det har varit hur kul som helst där, varje dag är en utmaning. Det är en dynamisk arbetsplats där vi jobbar tillsammans i team. 

undefined
"Så här kan ett första utkast av en modell se ut" Lena Victor visar.

Nu bestämde hon sig för att gå i pension för att verkligen kunna satsa helhjärtat på det egna företaget. Lena har så många drömmar och planer som hon vill uppfylla. För tillfället skapar hon en egen klädkollektion. Målet är att kunna starta en butik till sommaren.

– Nu har jag gått ner till heltid i jobbet men det är väldigt gränslöst. När jag är här i ateljen så försvinner timmarna, skrattar hon.

Den stora ateljen finns på bottenvåningen i bostadshuset från 1912 som ligger på Barnhemsgatan. Huset har många stora rum, en öppen planlösning och har varit just barnhem. Det fanns tre stycken barnhem som låg precis nära varandra och nyttjades till efter andra världskriget. På 50-talet var huset småskola och från 70-talet till millennieskiftet var det Focus fritidsgård. Men sedan drygt tio år är det bostadshus.

– Det här rummet är en perfekt lokal för en skräddare, ljus och rymlig. Det har varit sovsal för efter att många insjuknat i tbc ansåg man att det var viktigt med högt i tak och stora volymer.

undefined
"Jag har samlat mycket tyger som nu får liv igen. Ibland blir det många meter tyg över och jag vill helst inte sy med samma tyg till två personer på samma ort. Därför har de blivit liggande." Det säger Lena Victor som nu jobbar på en egen kollektion och syr upp enstaka plagg av de sparade tygerna.

Skrädderiet har inte alltid varit hennes yrke. Hon har arbetat inom grundskolan, men intresset för textil har alltid funnits och då hon antogs på en vidareutbildning i skrädderi bytte hon bana.

– Det har jag aldrig ångrat, det är ett fantastiskt yrke.

Mötet med kunden är speciellt. Då byggs ett förtroende upp för att Lena ska kunna skapa det plagg som kunden önskar.

– Jag brukar tänka på att alla människor har något vackert och tilldragande i sin personlighet och utseende. Mitt jobb är att lyfta fram det. Med färgval, linjer och proportioner i plaggens modeller kan man både framhäva och dölja, säger Lena.

Att kosta på sig ett uppsytt plagg är en investering för många kunder. En unik möjlighet att få ett plagg som är speciellt. Kvinnor har ofta med sig ett tyg som de vill ska användas och ofta rör det sig ett festligare plagg.

– Det gäller för mig att ringa in vad kunden trivs med och hur plagget ska användas så jag får en uppfattning om vad de tycker om.

Lena tittar på kroppshållningen för att veta hur plagget kommer att falla.

– Det är viktigt att iaktta kunden för att det ska bli rätt balans på plagget. Det ska hänga på kroppen utan veck och vara bekvämt att bära.

Efter att alla mått tagits gör Lena ett mönster till kunden. Modellen sys upp i lakansväv till den första provningen. Först efter det skär hon ut i det verkliga tyget.

– Ofta känner man inte kunden först. Jag brukar försöka ta fram förslag och visa olika saker som går att ändra i modellen. Det finns ju alltid flera vägar som kunden kan välja. Oftast träffas vi minst tre gånger så vi lär känna varandra. Det växer fram en kontakt som gör att det är lättare att diskutera. Jag vill ju veta kundens förväntningar.

undefined
De små detaljerna som slips, fluga eller näsduk till kavajen är viktigt. Lena Victor syr alla knapphål för hand och har sidenklädda fick inuti kavajerna.

Insidan ska vara lika fin som utsidan. Fållar, knapphål, fickor och foder ska vara fint sydda. Åtta olika symaskiner finns i ateljen men mycket syr Lena för hand.

– Kundens önskan är det viktigaste och sedan att göra det bästa av tyget. Ibland är inte tyget förenligt med kundens önskan och då måste vi kunna prata om det.

 Att sy till herrar är oftast enklare än till damer. Byxa, skjorta, väst och kavaj är vanliga herrkläder.

– Skjortan kräver en passform till kunden, men en herrskorta är en herrskjorta medan en blus kan se ut på tjugo olika sätt. Män är oftast säkrare på sitt klädval. De vet vad de vill ha. Kvinnor lägger mer känslor i sina kläder.

Balklänningar och bröllopskläder sys inte ofta numera utan många köper dem billigt via internet. Men ofta krävs det en del ändringar av plaggen om de ska passa bra.

Att det idag finns en överproduktion av kläder där överskottet slängs tycker inte Lena Victor om. I skåpen har hon många sparade tyger. Nu arbetar hon med att sy upp en egen klädkollektion, "One of a kind" i olika storlekar. Dessutom köper hon in gamla linnedukar från second hand och syr om till pyjamas eller mysplagg. Målet är att starta en klädbutik i Söderköping till sommaren.

– Det här linnetyget med fina mönster har används sedan 50-talet och tvättats mycket. Nu kan jag ge det ett nytt liv som kläder. De har blivit populära. 

Nyfiken på Lena Victor

Namn: Lena Victor

Aktuell: Skräddare i Söderköping som håller på att skapa sin första egna klädkollektion, "One of a kind". Dessutom återanvänder hon linnedukar till pyjamas och myskläder.

Mål: Att till sommaren kunna öppna en butik i Söderköping för att sälja sina egenproducerade kläder. Men även smycken, kepsar och tillbehör.

Tidigare erfarenheter: Har i många år både haft sitt egna företag och samtidigt arbetat på Östgötateaterns kostymatelje, tills pensionen.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!