När boken Stjärnlösa nätter kom ut i januari slog den ner som en bomb. Plötsligt blev det uppenbart att hederskulturer och tvångsgifte inte bara är något som drabbar flickor och muslimer.
På måndagen var Arkan Asaad på Bondens creperie för att berätta sin historia. Han berättar om sin far som flydde krigets fasor mellan Irak och Iran med sin unga fru och sina två små barn och kom till Ingmar Bergmans förlovade land med vackra blondiner.
Den svenska drömmen
De första åren i Sverige gjorde fadern allt för att assimilera sig till det svenska samhället. Han lärde sig svenska genom att prata med alla, han öppnade en videobutik som så småningom blev tre och han anställde sina landsmän som anlänt till Sverige senare. Barnen skulle uppfostras till svenskar, hemma skulle de prata svenska. Och pappan uppfyllde den svenska drömmen om Volvo och villa.
- Men vovve blev det aldrig, farsan tyckte att han redan hade fyra vovvar, det var vi, ler Arkan Asaad när han på ett humoristiskt sätt berättar sin tragiska historia.
Under hela den här tiden hade familjen ingen kontakt med släkten i Kurdistan. Fadern hade ingen aning om hur det gått för hans föräldrar och syskon. Men efter sju år får han kontakt med sin mamma. Och det visar sig att hela familjen straffades för att Arkans pappa deserterat.
Fängelse och död
Kvinnorna sattes i ett kvinnofängelse i tre år där faderns ena syster dödades, 14 år gammal, för att hon var så vacker. Männen fick fyra års fängelse. Några rättegångar hölls inte.
- De fick lida i fyra år för pappas frihet. Hur tror ni det kändes? Pappa drabbades av en fruktansvärd ångest. Han reste tillbaka och öste pengar och presenter över sin familj och sina släktingar. Från att ha älskat Sverige känner han att Sverige inte har något att ge. De tre videobutikerna blir två, och så en och slutligen blir det konkurs. Han är bankrutt och blir bitter och hatisk.
Faderns enda glädje är de två månader per år som familjen därefter tillbringar i Kurdistan. Hemma
i Sverige ska barnen nu bara tala kurdiska. Pappan börjar dricka och till slut skiljer sig föräldrarna.
- Det var ett fruktansvärt val för min mamma som inte kunde ta med sig oss. Mamma och jag hade alltid haft en speciell relation och jag tyckte att hon svek. Vi hade inte kontakt under flera år. Men hon blev min räddning och hon var den som fick mig att förlåta min farsa efter allt som sedan hände.
När Arkan är 19 år bestämmer han sig för att följa med tillbaka till Kurdistan. Då hade han inte varit där på flera år.
- Mina syskon hade varit med sommaren innan och tyckt det varit jättekul. Och när vi kommer dit blir jag överöst av kyssar och presenter. Plötsligt börjar jag förstå vad farsan hade pratat om. Hemma i Sverige hade kompisarna snackat om sina släktingar, om hur de firade jul och påsk med dem. Men vi hade ju ingen, jag låtsades som de inte fanns.
Giftermål och gräl
Efter två veckor i Kurdistan börjar det talas om giftermål. Arkan förstår inte vad hans pappa talar om. Han är bara 19 år, ska bli filmregissör och vill själv välja sin fru om han alls ska gifta sig.
Nu börjar en tid av gräl och isolering från resten av släkten. Pappan blir sjuk, får hjärtinfarkt och alla tycker det är Arkans fel. Vänner som kommer på besök får veta att Arkan satt sig upp mot sin far så att denne blivit sjuk. Han utsätts för press från alla håll. Några kyssar och presenter är det inte tal om längre.
Fyra dagar innan de ska resa hem ger Arkan upp. Och kusinerna gifter sig.
Hemma i Sverige vidtar processen för att Arkans nyblivna hustru ska kunna få uppehållstillstånd och kunna resa till Sverige. Men Arkan gör allt för att förhala processen medan hans kusin tvingas vänta
i Damsus i Syrien i tillsammans med andra kvinnor som väntar på uppehållstillstånd. Där är hon, utan sin familj och släkt, med främmande kvinnor som försvinner vartefter de får resa till sina väntande män.
Blir kär
Samtidigt blir Arkan kär i en flicka i Sverige. De är
ihop i två år innan hon får veta att han redan är bortgift. Så småningom kommer den krasch som Arkan någonstans inom sig hela tiden vetat ska komma.
I dag lever Arkan Asaad det liv han alltid velat leva. Hans bok ska bli film och just nu skriver han på sin andra bok.
Skriver sin fars historia
- Vägen tillbaka till min farsa har varit en lång och mödosam process. Vi tog ett steg i taget och möttes halvvägs. Farsan var lika mycket offer som vi andra. Nu skriver jag hans historia. Han hade aldrig tidigare pratat med någon om allt han varit med om. Han har varit förseglad som en mur.
Efter mycket tjat satt han nu med den son som varit en skam för honom för några år sedan och gick in i sin berättelse och grät. Och nu är det han som driver på för att boken ska bli klar.
Sedan Stjärnlösa kom ut reser Arkan Asaad runt och föreläser. Han försöker få organisationer, politiker och enskilda människor som på olika sätt är engagerade i de här frågorna att arbeta tillsammans.
- Min bok har skapat en debatt som inte får dö ut. Vi måste fortsätta prata om problemen, vi får inte glömma pojkarna och att även föräldrarna är offer. När jag har varit ute och pratat har det hänt att vuxna män kommit fram och tackat mig för att jag tar upp det.