Det kommer med stor sannolikhet att medföra olika besparingar framöver.
Vi sökte upp Alexandra Lindvall och Andreas Kärnfeldt, som har arbetat på fritidsgården Focus i många år. De berättar att de har blivit färre och vissa dagar har de fått hålla stängt på grund av personalbrist.
– Ungdomar behöver det här sociala samspelet, det är en stor grej. Särskilt med tanke på digitaliseringen, det är många som fastnar i Tiktok, till exempel. Sådana här mötesplatser är extremt mycket viktigare i dag är de var förut, säger Andreas Kärnfeldt.
– Jag är lite skraj för vart det här tar vägen, för jag antar att det inte bara kommer att dras ner på den här typen av verksamhet i Sörping, utan även nationellt. Och det är en obehaglig känsla.
Fritidsledare har en unik möjlighet att fånga upp ungdomar som hamnat snett, menar Alexandra Lindvall.
– Vi är inte lärare, vi är inte kuratorer. Vi ska inte bedöma dem utifrån ett betygssystem, vi är en annan slags vuxen som man kan prata med om andra saker, säger hon.
– Vi känner ungdomarna och ser dem varje dag. Vi ser om de byter umgänge eller om det sker en förändring i deras mående.
– Det handlar om att hitta och fånga ett intresse, något att brinna för, något att göra. Så man inte åker in till något mindre bra ställe i stan och bli uppsnappad av gäng, säger Andreas Kärnfeldt.
– Det finns ett samband, har ungdomarna ingenstans att vara kommer de att hitta på andra saker, fyller Alexandra Lindvall i.
Det har sparats på fritidsgården tidigare. I dag har personalen svårt att hinna med, berättar de.
– Man inser inte vad man sparar på. Det här blir inte en besparing på lång sikt. Tvärtom, säger Alexandra Lindvall.
Kommunstyrelsens ordförande Martin Sjölander vill inte ställa upp på en intervju. I stället hänvisar han till barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Bevemyr (S), som är noga med att påpeka att han ser Focus fritidsgård som en värdefull verksamhet.
Om den kommer att drabbas av nya besparingar är för tidigt att säga, menar Bevemyr.
– Vi gör ett underskott, både som kommun och som förvaltning för 2023. Självklart tittar vi på olika saker, men än har vi inte bestämt att vi ska dra ner eller minska vår ambitionsnivå på något sätt.
Det finns en oro för Focus framtid, har du något budskap till de som känner så?
– Det har jag egentligen inte. För mig är Focus viktigt, de gör ett jättebra jobb. Det en verksamhet som jag tycker man ska ha kvar. Men vi måste titta på allt i det här läget.
Han får medhåll från nämndens vice ordförande, moderaten Michael Danielsson.
– Vi är rätt överens. Det är därför som vi styr ihop.
Finns det en risk att det dras ner på fritidsgården, eller att den försvinner?
– Det är inte vår tanke. Vi tror att den är bra och fyller en funktion. Men kommunen är i en svår situation, precis som de flesta andra kommuner i Sverige.
Söderköping har en av de lägsta kommunalskatterna i länet, kan det bli aktuellt med en höjning om sådan här verksamhet hamnar i farozonen?
– Vi måste klara den lagstadgade verksamheten. All den övriga måste man kunna diskutera. Vi vill ha kvar Focus i den omfattning den har nu. Men vi klarar inte av att utöka den, inte på något sätt. Jag tror att Moderaternas inställning till skattehöjningar är väl känd. Den ändrar sig inte från dag till annan.