Nämndernas ekonomi är dålig och speciellt de stora nämnderna går back. Socialnämnden med 17 miljoner kronor och barn- och utbildningsnämnden med 15 miljoner kronor i de första prognoserna för i år.
Som en första åtgärd har kommunstyrelsen infört anställningsstopp i hela kommunen och alla enheter ska vara restriktiva då det gäller vikarier, se över inköp och investeringar med mera.
– Det kommer krävas mycket tuffa besparingar om den styrande majoriteten ska klara budgeten. Underskottet är mycket stort, det går inte att effektivisera bort. De förslag på besparingar som finns ger för stora konsekvenser, säger oppositionspolitiker Malin Östh, (V).
Samtidigt påpekar hon att årets löneökningar inte är inräknade i den redovisade budgeten.
– Man måste helt enkelt utöka budgeten för att rymma årets löneökningar, säger Malin Östh.
De besparingsförslag som politikerna ska överväga är flera. För att spara 16,9 miljoner kronor inom barn- och utbildningsnämnden finns en rad besparingsförslag, både stora och små.
Att lägga ner Sankt Anna skola skulle spara tre miljoner kronor. Samtidigt har kommunen precis satsat på att renovera om skolans kök vilket kostar omkring fyra miljoner kronor.
– Det är ologiskt. Antingen vet inte den ena handen vad den andra gör eller också har man inte förstått vad man har beslutat, säger Malin Östh.
Kommunalråd Martin Sjölander (M) säger dock att Sankt Annas skola inte är i farozonen.
– Det är inte aktuellt att lägga ner Sankt Anna skola, den finns med i vår överenskommelse med Socialdemokraterna, säger Martin Sjölander.
Övriga eventuella besparingar är att lägga ner kulturskolan som kan spara 4,5 miljon kronor. Där påpekar man samtidigt att flera av lärarna även jobbar inom den vanliga grundskolan, vilket får konsekvenser för alla skolor. Stänga fritidsgården Focus kan spara två miljoner kronor men då finns inga kommunala aktiviteter för ungdomar utan enbart från föreningslivet.
Andra alternativ är att minska barnpengen, det vill säga den summa som förskoleverksamheten får kosta per barn, vilket leder till mindre personal på förskolor och större barngrupper. Tre tjänster inom den kommunala förskolan skulle ge besparingen 1,5 miljoner kronor.
Att minska elevpengen, det vill säga vad varje elev får kosta, kan ge en besparing på tre miljoner kronor. Då minskar man med cirka fyra tjänster inom grundskolan och en tjänst på fritidshemmen. Detta vill man inte drabbar lärare utan istället drabbas speciallärare, resurspersoner och personer som jobbar med särskilt stöd.
Genom att effektivisera programutbudet och organisationen på Nyströmska gymnasiet kan kommunen spara en miljon kronor.
Vad tycker du ni kan dra ner på?
– Det handlar inte om att dra ner direkt utan hur vi organiserar oss. Nämnderna kan inte lösa det själva. Det måste ske strukturellt förändringar men den utredningen ska vara klar i september, säger Martin Sjölander.
Blir det uppsägningar inom kommunen?
– Vi har inga planerade uppsägningar nu men personalkostnaderna är cirka 55 procent av kostnaderna, säger Sjölander.
Även för socialnämnden krävs tuffa åtgärder för att kunna spara men vilka förslag tjänstemännen kommer att presentera är oklart. Däremot är all icke lagstadgad verksamhet i farozonen som öppna förskolan, barnomsorg på obekväm arbetstid med mera.
– Det är väldigt tyst om de här åtgärderna men samtidigt vet vi redan nu att socialnämnden skulle behöva begära 14 miljoner kronor mer av kommunfullmäktige bara för att klara nuvarande volymer. Då har man samtidigt tagit ett beslut om att höja grundbemanningen för bland annat vård- och omsorgspersonalen. Den satsningen lamslås ju av ett anställningsstopp, säger Malin Östh.
Martin Sjölander menar att anställningsstoppet inte påverkar sommarens vikarier.
– Verksamheten ska fungera bra över sommaren. De vikarier som behövs ska tas in hur som helst. Det ska vara så många som behövs för att verksamheten ska fungera, säger han.
Har nämnderna fått för lite pengar från början?
– Nej, det beror på den ekonomiska utvecklingen som varit i hela världen med ökade kostnader och annat, säger Sjölander.
I början av juni presenteras lösningar på ekonomin och i mitten av månaderna ska kommunens budget förhandlas. Efter sommaren ska en utredning visa hur kommunens ska göra om hela sin verksamhet.