Det var på söndagsmorgonen som två vargar sköts ihjäl söder om Söderköping. Länsstyrelsen uppger att det inträffade i samband med ett pågående angrepp där vargarna hann döda ett får innan jägaren kom till undsättning.
Myndigheten hade sedan tidigare beviljat skyddsjakt på en varg i området, men eftersom det här skedde enligt paragraf 28 i jaktförordningen bedömer myndigheten att jägaren gjorde rätt som fällde vargarna. Paragraf 28 i jaktförordningen innebär att varg får dödas för att skydda tamdjur mot angrepp, när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat sätt avbryta eller avvärja angreppet.
– Vi har dels pratat med personen och dels varit ute på plats för att se om det är rimligt att anta att händelsen gått till på det sätt som personen uppger. Och i det här fallet gör vi bedömningen att skytten har agerat helt rätt och har stöd för sitt agerande, säger Kristoffer Hellberg, tillförordnad chef för avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel på länsstyrelsen.
Enligt länsstyrelsen var de skjutna vargarna en hona och en hane.
– Båda vargarna som fälldes var inblandade i angreppet och de hade hunnit döda ett av fåren. Vargarna har transporterats till Statens veterinärmedicinska anstalt för obduktion.
Exakt var vargarna fälldes vill länsstyrelsen dock inte uppge. En separat attack skedde öster om Ringarum under natten till lördagen, i den dödades ett får och två fick avlivas på grund av sina skador. Kristoffer Hellberg uppger att det var norr om den platsen som vargarna fälldes.
– Vi vill inte gå in för ingående var det här har skett med risk för att de inblandade kan få ganska mycket tryck på sig, säger Kristoffer Hellberg.
De djurägare som vi har varit i kontakt med ser det som ett glädjande besked att två vargar har skjutits.
– Jag är lycklig! Samhället i stort är glada. Det har varit väldigt upprörd stämning här, nu känns det som det lättar lite grann, säger en person som drabbats av vargangrepp under sommaren.
– Det är fantastiskt. Det lugnar vår vardag lite grann, det går inte att komma ifrån, säger en annan djurägare i området.
Ulric Nilsson, som är ordförande för byalaget i Östra Ryd samt lokal C-politiker, är inne på samma spår.
– Det här var den vändningen som man hoppades på och det kommer att innebära ett helt annat lugn för oss lantbrukare i Östra Ryd. Nu kan man börja planera för att ha djur på bete i en helt annan omfattning än tidigare, säger han och berättar att han har varit i kontakt med jägaren som fällde vargarna.
– Vi är en hel bygd som är tacksamma för hans fantastiska sinnesnärvaro och skicklighet. Det här har skötts helt enligt paragraf 28 i jaktförordningen. Sen är det synd om vargarna, det ska man inte sticka under stolen med, men eftersom de har uppvisat ett beteende som inte är förenligt med den djurhållning som finns här var det nödvändigt.
På söndagsförmiddagen, efter att jägaren fällde de båda vargarna, avlystes den skyddsjakt som bedrivits i den sydöstra delen av länet sedan den 6 augusti. Fredrik Lundén, ordförande för Svenska Jägareförbundet i Östergötland, bekräftar att vargarna fälldes på enskilt initiativ och att skyddsjaktsorganisationen inte hade något med det att göra.