Ungdomshälsan ska ge unga hjälp
Idag startar Ungdomshälsan i Söderköping. Dit kan ungdomar som behöver stöd och råd, eller bara någon att prata med, vända sig.
Foto: Bennich Anna
-Det visade sig att Söderköping har en hög andel ungdomar som mår dåligt, inte minst kvinnor, och att de har lägre självkänsla än genomsnittet i länet, berättar Lotta Drotz, sjuksköterska inom vuxenpsykiatrin. Hon har varit projektledare för det kompetensteam som arbetat med unga vuxna i Söderköping. I gruppen har samordnaren Cecilia Karlsson, barnmorskan Karin Zernisson på Ungdomsmottagningen, Eva Samuelsson på barnavårdscentralen, Gunnel Johansson inom socialtjänstens främjandesektor och arbetsterapeuten Maria Björeman Wittwång ingått. Syns inte lika bra
Tjejer som mår dåligt syns inte på samma sätt som killar. Tjejerna vänder oftare sin destruktivitet inåt medan killarna blir stökiga och röjiga.I Söderköping har tjejerna varit svåra att nå. Även om verksamheter som Ungdomsslussen är öppen för både killar och tjejer kommer sällan tjejerna dit. Men till Ungdomsmottagningen och Barnavårdscentralen kommer de.Med Ungdomshälsan hoppas gruppen nå både tjejer och killar som har olika sorters problem som de kan behöva hjälp med att lösa. Det kan handla om relationer, droger, studier, arbete, boende eller försörjning men också allmän ohälsa. För en del kan det räcka med ett-två samtal medan andra kan behöva mer hjälp. Lotta Drotz och Gunnel Johansson kommer att finnas i anslutning till Ungdomsmottagningen på onsdagarna för dem som kan behöva mer råd och stöd än bara p-piller.-Många behöver prata om andra saker i sin livssituation, säger Karin Zernisson. När Ungdomsmottagningen startade 1995 hade vi både läkare och kurator. Dessa har successivt avvecklats och vi har känt att vi behöver något slags kurativt stöd. Nu kommer vi att kunna hänvisa dem till Ungdomshälsan.Även på barnavårdscentralen träffar Eva Samuelsson unga tjejer som behöver hjälp med praktiska saker när de ska bli föräldrar.-När man ska få ett litet barn att ta hand om är det många som behöver hjälp att ta tag i sitt liv, säger hon. Genom Ungdomshälsan kan vi förenkla för dem att komma rätt.Till Ungdomshälsan knyts ett resursteam från olika verksamheter. Här kan den unga få hjälp med kontakter med försäkringskassa, försörjningsstöd, arbetsförmedling, psykiatrin, socialen eller andra myndigheter om det behövs.Arbetet ska vara förebyggande och förhoppningen är att ungdomar ska kunna få hjälp på ett tidigt stadium.-De ska inte behöva samla på sig så många stora problem, säger Cecilia Karlsson. Vi hoppas också kunna jobba med grupper som har likartade problem. Det är viktigt för alla att bli bekräftade och att känna att de inte är ensamma. Genom att gå ihop i våra olika verksamheter har vi lättare att få ihop underlag till en grupp.Under tre månader ska försöket med Ungdomshälsan pågå. I mars ska det utvärderas för att sedan förhoppningsvis permanentas.-Tanken är att den ska ligga tillsammans med den familjecentral som ska starta här i huset i höst, säger Cecilia Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!