Vid nästa val får de vara med och välja på riktigt. Det har de fyra 17-åringarna på Nyströmska skolan tänkt mycket på.
– Det har inte varit så mycket snack om valet på skolan men vi i vår klass, som går samhällsvetenskapligt program, har pratat mycket politik, säger Julia Zackrisson.
Eleverna berättar också att de haft många och långa diskussioner hemma inför valet och flera av dem väljer inte som sina föräldrar.
Valresultatet visar att deras skola inte speglar hur övriga gymnasieelever i Östergötland valt. På Nyströmska vann Socialdemokraterna med 26,8 procent och Moderaterna kom på andra plats med 24,3 procent. På tredje plats kom Sverigedemokraterna med 20,9 procent.
En skillnad jämfört med övriga gymnasieskolor i Östergötland där Moderaterna totalt sett fick starkast stöd med 31 procent följt av Sverigedemokraterna med 18,6 procent och Socialdemokraterna, 16,5.
Vad är den viktigaste frågan för er?
– Jag tycker energipolitiken är en av de viktigaste frågorna. El börjar bli så dyrt och elpriserna påverkar allt. Det är viktigt att vi har fler alternativ där, säger Viggo Ryding.
– Det behövs absolut alternativ för elen. Nu märker man att alla priser höjs och det påverkar. Jag har sommarjobbat i år och nu ser jag på ett annat sätt hur priserna höjs. Jag har häst och det är lätt att se att både foder och strö ökar väldigt mycket. Det är ju saker som jag måste köpa, säger Matilda Stagnborg.
Kriminalitet och otrygghet är viktiga frågor för ungdomarna.
– Även om Söderköping är en liten stad känner man sig inte trygg att gå ut om kvällen, säger Matilda Stagnborg.
– Man känner nästan alla i vår ålder men om jag har en bit att gå hem vågar jag inte gå ensam. Man kan träffa på någon eller det kan vara en bil som stannar, säger Julia Zackrisson.
– Om det är mörkt behöver man verkligen en bra anledning om man ska gå ut själv, tycker Viggo Ryding.
Något de saknat i årets valrörelse är skolfrågorna, som inte diskuterats så mycket.
– Och att det är långa vårdköer är inte bra. Miljöfrågorna är också ett globalt problem som alla måste ta ansvar för. Vi i de rika länderna har mer resurser och kan göra mer. Man kan tänka på att åka mer kollektivt och då måste det finnas fler bussar, säger Julia Zackrisson.
Många elever på skolan får vänta i timmar på att en buss ska gå. Om det fanns fler turer tror ungdomarna att fler skulle välja det alternativet, speciellt nu då bensinpriserna höjts.
– Att priserna höjts märks i vardagen alltmer. Vuxna säger att man ska tänka på att släcka lampor och annat. Jag tror också att nu när man är äldre pratar vi mer om saker som händer i samhället, säger Julia Zackrisson.
– Man märker att ingen vet hur dyrt det kommer bli, hur mycket priserna kommer att öka. Många passar på att köpa då det är extrapriser och folk pratar mer om ekonomin, säger Adam Sernfalk.
På högstadiet var det vanligt att eleverna gjorde en valkompass som låg ute på nätet och sedan röstade på det partiet. Att SD fick så många röster både förvånar och inte. Ungdomarna tycker att de och de borgerliga partierna har varit duktigare att lyfta frågor som engagerar ungdomar – och att göra det på sociala medier.
– Nu får vi väl se, det som partierna säger är inte alltid det de gör. Om fyra år får vi se om något har förändrats eller om de uppfyllt några av sina löften, säger Adam Sernfalk.