Vårdpersonalen rasar: "Vi är totalt överkörda"

Vårdpersonalen rasar när nya ”hälsosamma scheman” ska införas. Innebörden blir att de måste jobba fler nätter och inte får samma återhämtningstid. På torsdagskvällen lämnar de över protestlistor.

– Att jobba ännu fler nätter, ska det vara ett hälsosammare schema. Många klarar inte det tuffa schema som vi har idag, säger Annika Stenman och Åsa Blid.

– Att jobba ännu fler nätter, ska det vara ett hälsosammare schema. Många klarar inte det tuffa schema som vi har idag, säger Annika Stenman och Åsa Blid.

Foto: Louise Åsenheim

Söderköping2018-10-25 09:30

Idag finns elva personer i Söderköpings nattpatrull. De jobbar i hela kommunen ända ut i skärgården på arbetspass mellan 21-07. Redan idag jobbar många av dem varannan helg.

Den 12 november vill kommunen införa nya scheman som gäller all vårdpersonal i kommunen. Då är det bland annat meningen att nattpatrullen ska börja en timme senare. Ännu har de inte fått se sina nya scheman, de presenteras först på måndag. Precis två veckor före schemastart, som lagen kräver.

– Vi ser faror med det nya schemat. Det vi fått veta är att vi ska jobba två nätter mer och få schema för fyra veckor i taget. Men då kan man ju inte planera något. Vem kan leva så? Hur ska man då kunna få ihop det med en familj, säger Åsa Blid i nattpatrullen.

Hemtjänstpersonalen är upprörd och har skrivit på protestlistor.

– De har gjort så många fel. Det har inte varit någon dialog om detta. De har inte satt sig in i hur våra scheman är, säger Åsa Blid.

För då nattpersonalens schema ändras så måste även dagpersonalens schema förändras. De ska jobba en timme senare, till klockan 22. Det finns inte någon inlagd schematid för överlappning, vilket idag är 15 minuter. Under den tiden ska personalen informera varandra.

– För att vara patientsäkert måste vi kunna informera varandra. En annan risk är att patienterna får sina mediciner mycket senare, säger Annika Stenman.

De har jobbat länge inom vården. Åsa Blid i 43 år och Annika Stenman i 37 år. De har den erfarenhet som behövs men beskriver arbetspassen inom hemtjänsten som en ständig jakt på tid.

– Vi blir ledsna för att de inte vill lyssna på oss. Nu vill de att vi ska täcka upp för varandra vid ledigheter, semestrar eller sjukdomar. Det är därför vi inte ska få scheman som är längre än fyra veckor. Men det kan absolut inte vara hälsosamt. Vi är totalt överkörda och de flyttar oss som marionetter.

Den återhämtningstid som de har idag är två dagar. Något som behövs mellan de långa arbetspassen menar personalen. Dessutom oroar de sig för att inte alla brukare ska få den hjälp de behöver.

Samtidigt älskar de sitt jobb.

– Det är tuffa scheman redan idag. Men det är ett underbart yrke. Vi kommer vårdtagare och äldre nära, även om vi känner oss tilltufsade av arbetsgivaren, säger Åsa Blid.

Hälsosammare nya scheman gäller för all kommunal vårdpersonal.

Flera kommuner i landet har velat införa Hälsosammare scheman.

I Kungälv och Stenungssund har man lagt projektet på is efter protester från personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om