Varning för vilt vid vägen i höst

Den här tiden på året är viltolyckorna vanliga. Därför genomför Nationella Viltolycksrådet en informationskampanj under veckan.

Kampanjvecka. Sören Kjellgren, Nationella Viltolycksrådet, utrustar Håkan Söderström med en viltolycksremsa och information om hur han agerar vid en viltolycka.

Kampanjvecka. Sören Kjellgren, Nationella Viltolycksrådet, utrustar Håkan Söderström med en viltolycksremsa och information om hur han agerar vid en viltolycka.

Foto: Ann-Charlotte Hansson

Söderköping2014-09-28 02:00

Klädd i neonfärgad väst med texten Viltolycka står Sören Kjellgren på pass vid pendlarparkeringen i Hösterum tillsammans med Polisen. Han är eftersöksjägare och samordnare i Nationella Vilt- olycksrådet i Söderköping och Valdemarsvik. Polisen vinkar in bilister, passar på att kolla körkort och göra alkotest. Sedan kommer Sören fram till förarna och informerar.

– Du vet väl att det är i gryning och skymning som djuren rör sig mest? Den här tiden på året, när skymning och gryning sammanfaller med jobbpendlingen ökar olyckorna. Dessutom är det brunsttid för älgen.

Han uppmanar att hålla blicken rörlig mellan vägkanterna och tänka på hastigheten. Älg, rådjur, hjort och vildsvin är det vanligaste viltet som skapar olyckor. I genomsnitt sker en viltolycka var 15:e minut i landet.

– På elva dagar har vi haft 14 viltolyckor i området Söderköping–Valdemarsvik. Sju älgar, sex rådjur och ett vildsvin, säger Sören.

Skulle olyckan vara framme är det viktigt att larma 112. Både om det skett personskador men även för djurets skull. Om inte djuret ligger kvar på platsen, är det viktigt att eftersöksjägare kan få tag på det och avliva det om det är skadat.

– Därför är det viktigt att markera platsen för sammanstötningen med vilt-olycksremsan, säger han och förser bilisterna med den orange markören.

Som eftersöksjägare vet han hur svårt det är för hundarna att få vittring på det skadade djuret om inte den exakta platsen hittas.

– Har man inte den orange remsan får man ta vad som finns i bilen, huvudsaken är att platsen markeras, säger Sören som sett allt från skohorn till vägkon med gasbinda lindad runt, användas.

Sören Kjellgren tipsar även om Viltolycksrådets nya app som bland annat plingar till när föraren passerar ett viltolycksdrabbat område. Appen visar även koordinaterna för platsen, som gör att det inte blir några tveksamheter om var olyckan skett.

Flera av bilisterna som blir stannade uppskattar påminnelsen. Nästan alla säger att de vet vad de ska göra om de kör på ett djur. Men bara ett fåtal har redan viltolycksremsa i bilen. Annika Hjelmar är en av dem som ofta kör väg 210 på kvällen.

– Jag vet att det är mycket vilt här. För ett tag sedan såg jag en flock med 15 vildsvin. Hittills har hon klarat sig från olyckor.

– Man måste ta det lugnt.

Appen

Appen ”Viltolycka” kan laddas ner gratis till din mobiltelefon.

När den är aktiverad varnas man när man kör in i ett viltolycksdrabbat område.

Appen har tagits fram av Nationella Viltolycksrådet. a.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om