Vendela, 23 år, startar eget: "Självklart att ta chansen"

Vendela Schöning, 23 år, satsar på sin dröm och startar eget i sommar.
– Jag vill erbjuda alla en mysig plats där de kan äta eller fika, säger hon.

23-åriga Vendela Schöning satsar på att starta egen restaurang i sommar. "Jag har alltid drömt om en restaurang och nu fanns det möjlighet, då slog jag till".

23-åriga Vendela Schöning satsar på att starta egen restaurang i sommar. "Jag har alltid drömt om en restaurang och nu fanns det möjlighet, då slog jag till".

Foto: Elisabet Bergquist

Söderköping2025-03-04 11:30

Uppsalatjejen Vendela Schöning är full av entusiasm att börja driva sin egen krog vid Göta kanal i Söderköping. Det är i lokalerna efter Lilla Bona som hon ska starta den nya restaurangen Stockrosen – Lilla Kanalmagasinet.

– Det kändes som ett självklart namn med alla stockrosor som finns här i Söderköping, säger Vendela Schöning.

undefined
23-åriga Vendela Schöning satsar på att starta egen restaurang i sommar. "Jag har alltid drömt om en restaurang och nu fanns det möjlighet, då slog jag till".

Till vardags pluggar hon ekonomi på universitetet i Uppsala, men hon är på besök i Söderköping för att träffa leverantörer och se vad som behöver göras i lokalerna. På bordet ligger ekonomiboken uppslagen ifall det blir någon tid över för plugget.

– Jag är van att göra många saker samtidigt och har erfarenhet av både restaurang och affär så det här ska nog gå bra. Nu ska jag försöka hitta personal som vill jobba här. Jag hoppas vi blir ett bra gäng. 

– Eftersom jag har haft många chefer så vet jag precis hur jag vill vara, det viktiga är att vi blir ett bra team som tar emot gästerna på ett bra sätt, säger Vendela Schöning.

undefined
En gemensam satsning. Lars Schöning har varit med och renoverat upp Lilla Kanalmagasinet. Nu tar dottern Vendela över. "Det ska bli så roligt", säger hon.

Det är hennes pappa Lars Schöning som tillsammans med Mac Dabram köpte Lilla Kanalmagasinet för några år sedan och renoverade upp huset. Eftersom de första hyresgästerna gått i konkurs med sitt företag Bakfickan, så satsar de nu på nytt i egen regi.

– Redan första gången jag var här i lokalerna, då pappa och Mac hade köpt huset, så gick jag omkring och drömde om en restaurang. Det har jag inte berättat för dem men nu kom möjligheten och då var det bäst att slå till, säger Vendela Schöning.

undefined
"Jag ser det här långsiktigt och funderar redan på hur jag kan utveckla ännu mer nästa sommar", säger Vendela Schöning, som snart öppnar restaurang Stockrosen vid kanalen i Söderköping.

Tanken är att restaurangen enbart ska vara öppen på somrarna. Då flyttar också Vendela Schöning till Söderköping.

– Det ska bli så roligt. Jag trivs redan bra här både med stan och människorna.

Planen är att ha öppet hela dagarna, alla dagar i veckan.

– Det är så mycket just nu och vi har bara hunnit börja. Men här ska det finnas något för alla, både fika och mat. Det ska bara kännas mysigt.

undefined
Lars Schöning som har reataurerat Lilla Kanalmagasinet älskar känslan i lokalerna och hoppas att gästerna ska trivas. "Det ska vara mysigt här", säger dottern Vendela Schöning.

Hela familjen är med och stöttar projektet och även Mac Dabram. 

– Det känns jätteroligt. Jag tycker så mycket om huset och det är en bra känsla att kunna öppna något här. Bara miljön här inne i lokalerna med de timrade väggarna och lamporna gör att det är mysigt och välkomnande. Vi i familjen står beredda att hugga in där Vendela behöver hjälp, säger Lars Schöning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!