Flera av husen vid Kullborg har renoverats. Hyresgästerna flyttade till tillfälliga baracker i januari för att bo några veckor, men renoveringen tog mycket längre tid än beräknat.
Inte förrän i slutet av maj fick de komma tillbaka till sina lägenheter. Under renoveringstiden gick ansvariga företaget Melander Bygg AB i konkurs.
– Vi var så glada för att äntligen få komma hem. Badrummet såg så fint ut, men sedan började vi titta oss omkring ordentligt och då försvann glädjen, det mesta såg förskräckligt ut, säger Elisabeth Hellgren.
Att bo i evakueringsbarack fem månader har varit väldigt jobbigt, tycker hon och sambon Jan Sandberg.
– Tänk er att bo två vuxna och en tonåring på 30 kvadratmeter. Det var kämpigt och svårt, säger Elisabeth Hellgren.
– Jag flydde ut i lastbilen och kom bara hem på helgerna. Det gjorde ju att vi fick mer utrymme än flera andra, säger Jan Sandberg som jobbar som lastbilschaufför.
I deras hyreshus bor ett 15-tal familjer varav flera blivit besvikna efter renoveringen, vilket Hem&Hyra rapporterat om. Trasiga tapeter, märken av tejp i taket och väggar med olika färger. I köket hade en vägg målats men inte de andra, och i taket var det olika färger. Dessutom var en av de nya kakelplattorna trasig.
– Vår diskmaskin var också trasig, den fungerade då vi flyttade men när vi kom tillbaka hade någon klippt av slangarna. Den har vi fått bekosta reparation på själva, säger Jan Sandberg.
Andra grannar pratar också om trasiga väggar och vitvaror samt kosmetiska fel med färger och repor i trägolv.
– När vi kom tillbaka till vår lägenhet var tvättmaskinen trasig och sovrumsväggen var söndersågad. Det var hyresvärden Ramunderstaden som hjälpte oss och fixade i ordning, säger Olle Fornander.
Lite längre ner i området bor Lise-Lotte Andersson. Även hos henne finns kosmetiska brister.
– Vi reagerade på att de målat två av tre väggar i köket. Det hade ju varit tio drag med rollern för att fixa även tredje väggen. Inför renoveringen tog vi ju ner och bort allt, säger hon.
I hallen har man valt att måla en av väggarna i en annan grå nyans än övriga väggar.
– Det är ju kosmetiska saker, annars är vi jättenöjda. De blev klara hos oss före konkursen.
På Kullborg har 220 lägenheter med totalt 260 våtrum renoverats i etapper med både stammar och värmesystem. Under renoveringsperioden betalade hyresgästerna halv hyra, men efter renoveringen har det blivit ytterligare en hyreshöjning med ett antal hundralappar, beroende på lägenhetens storlek.
Den första hyreshöjningen kom tidigare, vid årsskiftet, med omkring fyra procent efter hyresförhandlingar, så för ett antal hyresgäster har hyran totalt höjts mer än 1 000 kronor.
– Det är tur att vi pensionärer kan söka bidrag, men det är tufft för alla barnfamiljer. Annars är jag nöjd med renoveringen, säger Seija Hummelgren.
Renoveringen av de två bostadsområdena Kullborg och Husby Backe är en av det kommunala bostadsbolaget Ramunderstadens största satsningar. Det handlar om investeringar på över 230 miljoner kronor i drygt 500 lägenheter, vilket är över hälften av bolagets bestånd. De ska renoveras under fem år.
Caroline Ring, vd för Ramunderstaden, säger att i och med konkursen faller Melander Bygg AB:s garantiansvar, vilket betyder att åtgärder efter konkursen får bäras av hyresvärden.
– Vi har satt av pengar det här året och betar av så mycket vi kan. En fungerande lägenhet måste alla ha men några kosmetiska saker som någon repa i en tapet kommer ta längre tid för oss att åtgärda.
Kan hyresgästerna räkna med att ni efterhand kommer åtgärda allt?
– Vi har kontroll på alla skador och har dokumenterat dem. Jag kan inte lova, eftersom vi redan sätter av enormt mycket pengar till de här renoveringarna, att vi kan sätta av mer, men vi har ett löpande underhåll så vi har kontroll och ska göra allt vi kan. Men jag kan inte säga att vi åtgärdat det inom ett år eller om det tar längre tid.
Ring säger att alla anmärkningar registreras så hyresgästen inte ska bli återbetalningsskyldig för en skada de själva inte gjort.
– Vi är oerhört ledsna över den uppkomna situationen som konkursen inneburit för både Ramunderstaden och för våra hyresgäster.
Patrik Ondracek, vd för Melander Bygg, vill inte kommentera kritiken innan konkursen är avslutad, men beklagar att hyresgästerna fått bo i evakueringsbodar längre tid än förväntat.