Det är Lars Sylvan, lokalhistoriskt kunnig, som tagit fram informationen om de många båtbyggerier som fanns i staden och hade sin storhetstid på 1930- till 50-talet.

– Han höll ett föredrag och det blev jättepopulärt, så jag föreslog att vi skulle göra en utställning om det. Där kan vi både berätta om båtar och lokal historia, vilket intresserar folk, säger Monica Stangel Löfvall, intendent på kulturkontoret.

Nu berättas det om nio olika båtbyggerier i text och bild på Stinsen. Förutom fotografier från verksamheten och på båtbyggarna finns också en del föremål, som verktyg och modeller, att titta på. I entrén står Blekingeekan ”Signe” byggd hos Andersson och Sundberg.

Verksamheten tog fart när folk fick kortare arbetsdagar och mer fritid.

– Det var serieproduktion av båtar i trä men det tillverkades också en hel del unika båtar, säger Monica Stangel Löfvall.

I utställningen berättas bland annat om Aina Cederbloms ”Rospiggen II”, den lilla öppna snurre-båt som tog henne till Färöarna. Där finns också berättelsen om den mer okända båten ”Baltzar” vilken vann en långdistanstävling 1910.