Sen 2013 har Lions club och huvudsponsorn Elektromontage delat ut cirka 20 000 kronor per år för att ge fler unga i Söderköping möjlighet till rörelse och friluftsliv. På Nyströmska gymnasiet har de tack vare bidraget byggt upp ett Friluftscenter där det finns en mängd utrustning för utomhusaktiviteter. Bland annat finns kanoter, klättringsutrustning, skridskor och längdskidor. Materialet lånas ut till ledarledda aktiviteter vilket gör att till exempel Scouterna och Friluftsfrämjandet kan ta del av dem.

NAIF, Nyströmska allmänna idrottsförening, har också fått bidrag till att arrangera flera friluftsresor, nu senast en vandring till toppen av Norges högsta berg, Galdhöpiggen. Ungdomarna får själva fått planera och genomföra resan från början till slut.

– Det är något jag tror jag inte hade fått uppleva annars. Det är också bra att det är till för de som inte har det ekonomiska stödet hemifrån. Man lär sig att samarbeta som ett team och få med sig hela gruppen, säger Melvin Lagerman som sitter i styrelsen i NAIF.

Artikelbild

Paddling. Efrem Afewerki och Hussein Akbari lär sig rädda en kamrat som vält med sin kanot.

Melvin har också varit med på en skidresa till Åre, på kajakpaddling i S:t Anna skärgård samt deltagit med två andra elever i Friluftsfrämjandets ungdomsledarskapsutbildning.

Patrick Bartle, idrottslärare på Nyströmska och projektledare, säger att det är flera resor på gång.

– Nu planerar vi för en skidresa och så blir det paddling i Sankt Anna skärgård i vår. Vi funderar också på en resa till Triglav nationalpark i Slovenien men det är inte helt bestämt.

Även Ramunderskolans elever har fått ta del av bidraget från Lions Club.

– Tack var de pengarna har vi fått möjlighet att köpa in pulsträningsutrustning till 70 elever, säger Albin Hedström, idrottslärare på Ramunderskolan.

Dessutom har de kunnat köpa in rehabutrustning i form av motionscyklar, mattor och gummiband som elever som är sjuka eller skadade kan använda.

– Det är väldigt bra att de har något att göra på idrotten, i stället för att jag ska be dem gå en promenad, säger Albin.

Per Johansson, ansvarig för ungdomsprojekt inom Lions, är nöjd med de projekt som gjorts hittills och tror att samarbetet kommer att fortsätta.

– Så länge verksamheten fungerar bra och behoven finns så kommer vi göra vad vi kan för att bistå dem.