Brändes en häxa i Söderköping?

Östergötland utmärker sig vid de stora trolldomsprocesserna. Var de avrättade kvinnor med magiska kunskaper eller inte?

"Det finns hårresande historier om hur en kvinna brändes på bål på Ramunderberget, anklagad för trolldom. Det berättar jag om på föreläsningen". Det säger Martin Kjellgren.

"Det finns hårresande historier om hur en kvinna brändes på bål på Ramunderberget, anklagad för trolldom. Det berättar jag om på föreläsningen". Det säger Martin Kjellgren.

Foto: Martin Kjellgren

Söderköpings kommun2019-10-21 19:00

– Jag tror inte att människor hittade på helt ur tomma intet. På 1600-talet var trolldom en verklighet för alla. Magin var en realitet, något man fruktade, säger Martin Kjellgren, filosofie doktor i historia vid Lunds universitet, som forskat på 1500-1600-talets magiska föreställningsvärldar.

En händelse, som kan ha varit utlösande för trollprocesserna, handlade om en kvinna från Mogata. Hon anklagades för att ha förgjort hertigparet Johan och hans hustru Maria Elisabeth.

– Hertigparet, som var kusiner, var inte friska. Hertiginnan hade troligen någon form av psykisk sjukdom. Vad vet vi inte. I en process i Mogata anklagades en kvinna för att ha spritt trolldom. Det finns hårresande historier om hur hon brändes på bål på Ramunderberget, men jag vet inte om det är sant eller skröna, det berättar jag om på föreläsningen, säger Martin Kjellgren.

På onsdag besöker han Söderköping och deltar i föreläsningsserien Retro. Det är de tidigaste och större trolldomsprocesserna på 1610-talet som han tar upp. Flera kvinnor och män både i Söderköping, Finspång och Norrköping anklagades för otillåten trolldom. 

Den stora trolldomsprocessen hölls i Finspång 1617, där sju kvinnor avrättades och män dog under förhör. I Norrköping anklagades både enkelt folk men även fruar ur borgarklassen.

– Då det gäller Finspång finns det räkenskaper om hur mycket man betalade bödeln och vad det kostat med mat för dem som anklagades, berättar Martin Kjellgren.

Karta: Söderköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!